publicat în: Arhivă

Mediocritatea crestina provoaca pierderea simtului pacatului

Atunci cand prezența lui Dumnezeu nu se simte printre oameni, “se pierde simțul păcatului”, și astfel ajungem sa platim pretul “mediocritatii noastre creștine”. Acesta a fost mesajul din spatele predicii Papei Francisc, la Messa (Liturghia catolica) de ieri dimineață, din Casa Santa Marta, Vatican.

De prea multe ori, astăzi, a observat Papa, păcate grave, cum ar fi adulterul, sunt declasificate ca fiind pur și simplu o “problemă care trebuie rezolvată”. Aceasta este si ceea ce s-a intamplat in Biblie, cand Regele David s-a îndragostit de Batșeba, soția lui Urie, unul dintre generalii săi. Papa Francisc a amintit ca David a incercat sa scape de soțul ei, trimitandu-l in prima linie a frontului, unde acesta a si fost ucis. De fapt, a subliniat Papa, David a comis o crima. Și totuși, desi a comis ambele păcate grave, Regele nu a fost miscat. În ciuda comiterii unor pacate grave, a observat Papa, David nu a simtit nici mila și nici nu a reușit sa-si ceară iertare. El a luat in considerare doar o varianta de rezolvare a unei probleme.

Acest lucru se poate intampla cu oricare dintre noi, spune Papa, observand: “Când Împărăția lui Dumnezeu scade in voi, unul dintre semne este că va veți pierde sensul păcatului”.

În schimb, veti pierde, de asemenea, si “sensul Împărăției lui Dumnezeu”, iar în locul ei, sustine Papa, apare o “viziune antropologică atot-puternica”, prin care suntem lamuriti să credeti că “nu puteti face nimic”.

Papa mărturisește că și el poate cădea în capcana pierderii sentimentului păcatului. Un angajament in rugăciunea zilnică, a insistat acesta, poate insa contracara nedreptățile comise de mândria umana și poate opri atât de multe persoane sa devina victime ale “mediocritatii creștine” și sa nu mai “recunoasca propriile pacate”.