Despre Statele Unite si criza din Ucraina

“Opoziția naționalistă ucraineană pare să fi realizat imposibilul”, dupa cum se arata intr-un raport recent al radioului Vocea Rusiei. In raport, radioul aminteste despre faptul ca, “după ce i-a proclamat pe toti nationalistii din Maidan ca fiind ‘societatea civilă reală’, Statele Unite ale Americii” ameninta acum cu impunerea unor sancțiuni la adresa lor.

Citând surse din Congres, Reuters relata anterior ca cei de la Casa Albă sunt pe cale sa impuna sancțiuni, nu doar asupra unor oficiali ucraineni din guvern, care ar fi vinovați de utilizarea “excesivă” a puterii împotriva protestatarilor pașnici ci, totodata, si asupra unora dintre protestatarii din opoziție, responsabili de utilizarea violenței în Ucraina.

In continuare raportul, semnat de Dimitrie Babici, aminteste ca cei din opozitie sunt succesorii liderului nationalist pro-nazist ucrainean Stepan Bandera, iar sanctiunile la adresa acestora nu sunt foarte plauzibile, dat fiind un “lobby cu mult mai puternic, anti-rusesc, care ar cuprinde politicieni din destul de multe națiuni, printre care si Statele Unite, în primul rând”. Raportul mai avertizeaza asupra faptului ca acest “lobby a prins rădăcini în Congres și de fapt, în toate agențiile guvernamentale din SUA și UE”, si face referire la declaratiile “jurnalistului britanic Neil Clark, care a studiat diferența dintre atitudinea funcționarilor occidentali față de ultra-dreapta în Uniunea Europeană și în fosta Uniune Sovietică: “Cred că există standarde duble, atunci când vine vorba de grupurile ultra-nationaliste de extrema dreapta, anti-semite, in Europa. Este destul de evident, pentru că în Ucraina, puteți fi la fel de anti-semit, puteți fi la fel de ultra-naționalist, puteți fi la fel de neo-nazist, pe cat vă place, iar elitele vestice va vor sprijini, și cu siguranță nu va vor condamna, atâta timp cât sunteti anti-rus”.

Raportul mai aminteste ca, acum, patru foști ambasadori americani in Ucraina au publicat o scrisoare deschisă prin care îndemna conducerea SUA să adopte sancțiuni financiare nu numai in ce-l priveste pe Presedintele Ianukovici (foto), dar și pe funcționarii și oligarhii care sunt aproape de el si pe familiile oficialilor, mentinandu-le sub presiune până când Ianukovici va permite opoziției să profite de control asupra agențiilor de apărare și de aplicare a legii.

In plus, ieri, ambasadorul SUA la Kiev l-a lăudat pe Ianukovici pentru amnistii și alte concesii facute. “Dar, un politician cu experiență nu ar fi atât de fericit fata de asta, în locul lui Ianukovici”, mai sustine Babici in articolul sau. “Nu fără motiv, anticii au spus: Feriți-vă de darul grecilor”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.