O Tora evreiasca antica a fost descoperita intr-un liceu din Polonia

O editie veche a Torei, cel mai probabil apartinand faimoasei dinastii a rabinilor din Kotzk (Polonia), a fost descoperita într-o bibliotecă de liceu. Aceasta a fost păstrata datorită polonezilor curajosi din zona.

După pensionarea sa în 1991, Zygmunt Kaminski, profesor la liceul din Sokolow Podlaski și colectionar de antichități, a donat școlii o parte din colecția sa, care a inclus si anumite părți din Tora (primele cinci cărți ale Bibliei). Tora a fost asezata într-un raft special al bibliotecii. Nu se știe când Kaminski a devenit proprietar al cartii. Abia la sfârșitul anului trecut, în timpul renovarii bibliotecii, comoara a iesit la lumină. Directorul liceului, Marcin Celinski, a observat imediat ca aceasta era o parte din Tora și a decis să solicite consultări suplimentare. În urmă cu două săptămâni, Dr. Eleonora Bergman, de la Institutul Istoric Evreiesc din Varșovia, a confirmat că este vorba despre o parte a Torei, scrisa într-o caligrafie foarte rara, care are nevoie de un studiu ulterior.

Rev. Paweł Rytel – profesor de Scriptură la Universitatea Pontificală Sfânta Cruce din Roma, a fost rugat să consulte Tora. El a ajuns la concluzia că aceasta conține o parte din Cartea Genezei (Geneza 1:1-28,6). Mai mult decât atât, el a venit cu intrebarea dacă aceasta este o Tora care sa fi fost folosita în sinagoga locală din Sokolow Podlaski. Dacă ar fi asa, dupa cum si unele circumstanțe o sugerează, este cel mai probabil ca Tora sa fi fost studiata sau deținută de Rabinul Yitzchak Zelig Morgenstern (1866-1939), care provine din una dintre cele mai faimoase dinastii rabinice (Kotzk). Strămoșul lui direct, a fost rabinul Menachem Mendel Morgenstern, cunoscut în lume ca fondator al miscarii hasidice Kotzk.

Aceasta unica Tora este o comoară de nivel mondial pentru cultura evreiască și religie. În același timp, ea are un scop educativ, ca mărturie a secolelor de coexistență pasnica evreiasca si poloneza în tara. Cartea a fost păstrata datorită unor polonezi curajosi, care au dorit să păstreze o capodoperă a istoriei evreilor, conform publicatiei catolice Nedziela (Duminica).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.