Thursday 21 october 2010

Banii Vaticanului raman sub sechestru

Lacasuri Ortodoxe: din Roma
Banii Vaticanului raman sub sechestru
Vaticanul s-a declarat "uimit" de decizia luata miercuri, 20 octombrie 2010, in urma unei hotarari judecatoresti, de a mentine blocate cele 23 de milioane de euro ce apartin Bancii Vaticanului, IOR, ancheta justitiei italiene pe aceasta tema continuand.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Alex-Rotariu Daniel


"Informatia conform careia(…) instanta a confirmat (…) punerea sub sechestru, a fost intampinata cu stupefactie. Consideram ca este o problema de ordin formal. Functionarii IOR cred ca pot clarifica rapid aceasta problema, cu autoritatile competente", se arata intr-o declaratie a purtatorului de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.

Aproximativ cu o luna in urma, justitia italiana a anuntat deschiderea unei anchete impotriva lui Ettore Gotti Tedeschi si Paolo Cipriani, respectiv, presedinte si director general al Institutului de Lucrari Religioase (IOR), Banca Vaticanului, si punerea sub sechestru a 23 de milioane de euro, ale institutiei.

Cei doi barbati, care asigura ca sunt total nevinovati, sunt suspectati ca nu ar fi respectat legislatia referitoare la spalarea banilor, din 2007. Chiar daca acestia nu ar fi pusi sub acuzare de spalare de bani, atunci li se reproseaza omisiuni in procesul unor rulaje de fonduri, cu un total de 23 de milioane euro.

Justitia italiana a decis, de asemenea, sa ia in considerare doua alte tranzactii suspecte ale IOR, cu un total de 900.000 euro, a declarat miercuri presa italiana.

Banca Vaticanului a suportat de-a lungul istoriei sale mai multe scandaluri, cel mai mare fiind in 1982, odata cu prabusirea bancii Ambrosiano. Aceasta unitate, in care IOR a fost actionar majoritar, si-a depus falimentul, lasand o gaura de 1,4 miliarde euro.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 40/2010

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile