publicat în: Arhivă

Amenajarea unei zone periculoase speciale pentru anonimii care scriu pe Internet

Cu ce gandeste un anonim?Amenajarea unei “zone periculoase speciale” pentru anonimii care scriu pe Internet

Lacasuri Ortodoxe: din Moscova

Patriarhia Moscovei crede ca anonimatul pe Internet poate deveni o amenintare pentru societate.

“Ma opun anonimatului pe Internet. Consider ca un individ care vrea sa comunice cu ceilalti nu ar trebui sa isi ascunda numele sau, la fel cum nu ne acoperim fetele in timp ce discutam cu alte persoane. Daca un individ poarta o masca sau un pseudonim, exista motive sa nu am incredere in el”, spune Protopopul Vsevolod Chaplin, seful Departamentului Sinodal pentru Relatii intre Biserica si Societate pentru Interfax, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Mai mult decat atat, a continuat el, comunicarea anonima “distruge cultura si normele comunitatii umane”. Autorii anonimi de pe Internet, “mult mai des decat cei care nu se ascund in spatele vreunei masti, isi aroga libertatea de a folosi un limbaj puternic, abuzand pe teme nationale si religioase, mintind, calomniind si avand un compartament care lasa de dorit”.

Acesti “eroi vulgari sunt intr-adevar doar persoane jalnice, in imposibilitatea de a spune ceva inteligibil si de a-si apara pozitia lor intr-o discutie deschisa”, a mai spus parintele Vsevolod.

El a mai propus sa fie impartit spatiul de Internet in doua zone – o zona in conditii de siguranta acceptabile pentru oamenii care se respecta si care sa poata fi accesata doar cu numele unei persoane reale si zona anonimilor.

Aceasta din urma poate fi declarata nesigura “si nu poate fi recomandata copiilor si adolescentilor, companiile responsabile neputand sa-si posteze site-urile lor in aceasta zona, si nicio alta sursa de informatie”. Utilizatorii vor fi constienti de faptul ca ar putea fi atacati de catre “un pedofil, un impostor sau un nationalist agresiv, pentru ca intotdeauna anonimitatea inseamna pericol”, a mai spus el.

“Stim ca viata orasului a facut sa ne dezvoltam din salbatici in oameni civilizati. Cu ceva timp in urma ati fi putut fi atacati de talhari, proxeneti sau criminali, pe orice strada a orasului, fara sa mai vorbim despre strazile laturalnice sau intunecate. Multi dintre atacatori purtau masti si nu isi spuneau numele. Acelasi lucru se intampla si pe Internet”, a avertizat parintele Vsevolod.