Enoriasi ortodocsi “infuriati” pe decizia Mitropolitului lor. Despre infiintarea unei noi parohii in SUA si… divizarea proprietatii

Enoriasii grec-ortodocsi s-au infuriat pe decizia Mitropolitului Isaiah (Denver), de a imparti comunitatea Salt Lake in doua parohii, si au solicitat o intalnire in data de 24 octombrie 2010, pentru a discuta si lua in considerare blocarea acestei decizii.

intr-o scrisoare catre familiile ortodoxe care participa la slujbele din parohia cu cele 2 biserici, 90 de membri sustin ca vor sa discute modalitatile de pastrare intacta a comunitatii vechi de 105 ani.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Biserici salt lake city utah ortodoxe

Catedrala Sfanta Treime, din centrul orasului Salt Lake City, a fost la origini o biserica parohiala. Comunitatea a adaugat o a doua biserica, cu hramul Sfantului Prooroc Ilie in Holladay, in anii 1960.

Astazi, parohia combinata are mai mult de 1.200 de familii.

Scrisoarea, datata joi, 14 octombrie 2010, sustine ca agenda reuniunii va include stabilirea unei variante prin care sa ramana o singura parohie, precum si posibilitatea angajarii unui avocat si initierii unui proces.

Parohia face parte din Biserica grec-ortodoxa din Greater Salt Lake, iar adversarii deciziei cred ca enoriasii – ca membri ai societatii – ar putea contesta o divizare a proprietatii.

"Poate fi determinanta intalnirea comunitatii noastre, daca divizarea in 2 parohii este ceea ce majoritatea membrilor… isi doreste", se afirma in scrisoare, “dar acest lucru nu poate fi facut in secret, fara stirea acestora".

Problema se discuta de ani de zile, dar multi considera ca parohia trebuie sa ramana unita, conform unui sondaj efectuat in 2007, care arata ca 87% dintre enoriasi s-au opus rupturii.

Mitropolitul Isaiah sustine insa ca cele doua biserici au fost "de facto" parohii separate, pentru mai multi ani, si este convins ca cei mai multi enoriasi doresc sa fie, formal, separati.

Mitropolitul Isaiah din Denver

"Furia si animozitatea dintre aceste parohii, care implica un numar tot mai mare de membri, demonstreaza faptul ca aceasta situatie ar putea dura mai multi ani", sustine Mitropolitul Isaia, "iar continuarea acestei situatii ar fi in detrimentul invataturilor si traditiilor noastre sfinte, ale credintei ortodoxe".

Acesta a mai mentionat ca, avand doua biserici intr-o singura parohie, se incalca reglementarile Arhidiecezei, care sunt prevazute pentru Statele Unite ale Americii.

Mitropolitul Isaia, de asemenea, mai sustine ca Arhiepiscopul Demetrios, liderul Bisericii grec-ortodoxe din America, a acordat o carta noua parohiei Sf. Prooroc Ilie ("Cu ce drept si cu ce autoritate?" – se intreapa opozantii), in primavara trecuta. Vestea ca Parohia Proorocului Ilie ar fi fost organizata doar pentru profitul propriu al Utah i-a infuriat in martie pe cei ce se opun rupturii.

"Un singur cuvant am pentru acest act extraordinar – frauda", a scris pe blogul adversarilor, Steve Gamvroulas ("Dati-ne Biserica inapoi!")

Enoriasul John Saltas nu vede niciun motiv convingator pentru care sa fie anulat ceea ce comunitatea a construit pe parcursul a mai mult de un secol.

"Comunitatile noastre a fost vecine, partenere in lucru si alaturi de Sfantul Altar timp de peste 100 de ani", a spus el. "Cei mai multi dintre noi nu doresc ca acest lucru sa se intample, si aceasta reprezinta o larga, larga, larga majoritate".

Saltas a mai spus ca si altii au inceput sa participe deja la slujbele din Sfanta Treime, si nu la cele din Biserica Sfantului Prooroc Ilie.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 40/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.