Noi descoperiri si evidente: Popoare europene, emigrate in Valea Iordanului. Filistenii

Arheologii suedezi din Iordania, condusi de profesorul Peter M. Fischer, de la Universitatea din Gothenburg, au excavat o clădire de 60 de metri lungime, bine conservata, din perioada anilor 1100 î.Hr., in așezarea antică Tell Abu al-Kharaz. Cladirea apartine unei ere caracterizate de o migrație majoră.

Noile descoperiri sustin teoria ca grupurile așa-numitelor Popoare ale Mării au emigrat in Tell Abu al-Kharaz. Ele provin din Europa de Sud sau de Est și s-au stabilit în regiunea mediteraneană de est, pe drumul spre Valea Iordanului.

“Avem dovezi că cultura din Europa, din prezent, este reprezentata în Tell Abu al-Kharaz. Un grup al Popoarelor Mării, de origine europeana, filistenii, s-au stabilit în aceasta asezare”, spune Peter Fischer.

“De exemplu, am găsit ceramică asemanatoare cu obiecte corespunzătoare din Grecia și Cipru, dupa formă și decoratiuni și, de asemenea”, elemente ale unor razboaie de țesut, “pentru producția de textile, care puteau fi găsite în Europa Centrală și de Sud-Est, cam în aceeasi perioada”.

Tell Abu al-Kharaz este situat în Valea Iordanului, în apropiere de granița cu Israelul și West Bank. Cel mai probabil, corespunde cu orașul biblic Iabes Galaad. Expeditia suedeza din Iordania a explorat orașul, care a fost fondat în 3200 î.Hr. și a rezistat aproape 5000 de ani. Prima excavare a avut loc în 1989, iar cea mai recenta în toamna anului 2013, conform unor surse din Universitatea din Gothenburg.

Prin termenul „popoarele mării”, izvoarele egiptene se referă la diverse grupuri etnice care în perioada faraonilor Ramses al II-lea (1279-1213 î.Hr.) și Merneptah (1213-1203 î.Hr.), venind de pe mare, au atacat Egiptul. Referitor la originea „popoarelor mării”, inscripția de la Medinet Habu precizează că aceste populații ar fi provenit din insule. Textul însă nu precizează numele insulelor. Aceeași descendență insulară, deci maritimă, este menționată și în Biblie (Amos 9,7), unde este amintită insula Caftor, numele ebraic al insulei Creta. Insula Caftor pare să fi fost însă doar o etapă în itinerarul acestei populații spre coastele sud-estice ale Mediteranei. Habitusul acestei populații, așa cum apare redat în basoreliefurile de la Medinet Habu, indică, de asemenea, că filistenii nu au fost o populație semită. Atât armamentul, cât și coifurile purtate de războinici, diferite de cele ale israeliților, își găsesc analogii în reprezentări descoperite în insula Creta. Căști similare au fost identificate pe un disc de lut, găsit la Phaistos în Creta, datat în secolul al XVII-lea î.Hr. Unele coifuri și arme par a fi identice cu cele reprezentate pe vaze cu ornamente războinice descoperite la Micene.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.