Mai multe artefacte furate din Cipru, revin in 2014 in tara

Procesul de returnare a unor artefacte furate din Cipru, legate de cazul comerciantului turc de artă Aydin Dikmen, este așteptat să se finalizeze în acest an, conform Episcopului de Neapolis, Porfirie, șeful Oficiului Reprezentanței Bisericii din Cipru in UE.

Într-un interviu acordat agenției de știri Cyprus (CNA), Episcopul Porfyrios (Porfirie) a declarat că un numar de 20.000 de artefacte au fost scoase din Cipru dupa invazia turcă din 1974 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), iar pe masura ce timpul se scurge, a mai mentionat acesta, urmele legate de aceste elemente furate se sterg din ce in ce mai tare.

Porfirie a mai spus că, în prezent, două cazuri sunt în așteptare. Primul are de-a face cu obiectele rămase din cazul Dikmen, iar cel de-al doilea se referă la icoanele care au fost confiscate în Elveția (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Sperăm că, în 2014, cazul Dikmen va fi încheiat, iar artefactele returnate”, a declarat el.

Este vorba despre 80 de obiecte care urmeaza sa fie repatriate, antichitati in proportie de 50%, iar restul artefacte bizantine, în principal icoane, fresce și manuscrise.

Episcopul a remarcat că, in “al doilea caz, respectiv al celor două icoane din Biserica Saint Iacovos din Trikomo – icoane din secolul al 17-lea, ale lui Hristos și Fecioarei Maria – care au fost confiscate în Elveția de la un colecționar din Rusia”, un proces este în curs de desfășurare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.