Coptii continua sa solicite schimbarea legii bisericesti privind divortul si a doua casatorie

   Miscarea Dreptul la Viata, infiintata de un grup de copti, a declarat ca un număr mare de membri ai săi vor parasi în grup Biserica Ortodoxă Coptă, păstrându-si în acelaşi timp creştinismul, ca răspuns la refuzul Bisericii de a permite divortul si cea de-a doua casatorie, cu excepţia cazurilor de adulter, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

   Un episcop important, care a cerut să nu i se precizeze numele, a minimizat decizia, afirmând că cei care intenţionează să plece pot fi numărati pe degetele de la două mâini, iar ideea de parasire a Bisericii în masă este ciudata şi ilogica.

   Mariam al-Naggar, o figură de frunte a Miscarii Dreptul la Viata, a declarat pentru Al-Masry Al-Youm ca se va recurge la această măsură, pentru că toate uşile li s-au închis în fata, mai ales in cazul in care copţilor nici nu li se permite sa se mute la un alt cult.

   Naggar a declarat că respinge legea Bisericii, care limitează motivele de divorţ doar la adulter, pentru că are consecinţe psihologice negative asupra copiilor, iar schimbarea religiei pentru a obţine un divorţ provoacă conflicte sectare.

   Naggar a mai spus că parasirea in masa a Bisericii este prima de acest gen din istoria comunităţii ortodoxe, adăugând că mişcarea a pregătit o cerere legata de această problemă, care a si fost prezentata, de altfel, pana la aceasta data instanţei de judecată. Ea a mai spus că cererea este urmata de un protest în faţa Ministerului Justiţiei.

   Dreptul la Viata cere o lege privind statutul personal, care sa se ocupe de problemele legate de căsătorie şi divorţ, separata de regulamentele bisericeşti.

   Ayman George, coordonator al mişcării, a declarat pentru Al-Masry Al-Youm că solicita personal întoarcerea la regulamentul intern din 1938, care le permitea copţilor divorţul pe motiv de impotenta, abandon, abuz şi handicap mintal. Papa Shenouda al III-lea a modificat legea de restricţionare a divorţului, la cazurile de adulter sau de convertire la o alta religie sau la o alta denominatiune crestina.

   George a mai spus că cererile şi problemele lor au fost ignorate, acestea primind in schimb acuzatii de păcătosenie, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.