publicat în: Arhivă

Coptii continua sa solicite schimbarea legii bisericesti privind divortul si a doua casatorie

   Miscarea Dreptul la Viata, infiintata de un grup de copti, a declarat ca un număr mare de membri ai săi vor parasi în grup Biserica Ortodoxă Coptă, păstrându-si în acelaşi timp creştinismul, ca răspuns la refuzul Bisericii de a permite divortul si cea de-a doua casatorie, cu excepţia cazurilor de adulter, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

   Un episcop important, care a cerut să nu i se precizeze numele, a minimizat decizia, afirmând că cei care intenţionează să plece pot fi numărati pe degetele de la două mâini, iar ideea de parasire a Bisericii în masă este ciudata şi ilogica.

   Mariam al-Naggar, o figură de frunte a Miscarii Dreptul la Viata, a declarat pentru Al-Masry Al-Youm ca se va recurge la această măsură, pentru că toate uşile li s-au închis în fata, mai ales in cazul in care copţilor nici nu li se permite sa se mute la un alt cult.

   Naggar a declarat că respinge legea Bisericii, care limitează motivele de divorţ doar la adulter, pentru că are consecinţe psihologice negative asupra copiilor, iar schimbarea religiei pentru a obţine un divorţ provoacă conflicte sectare.

   Naggar a mai spus că parasirea in masa a Bisericii este prima de acest gen din istoria comunităţii ortodoxe, adăugând că mişcarea a pregătit o cerere legata de această problemă, care a si fost prezentata, de altfel, pana la aceasta data instanţei de judecată. Ea a mai spus că cererea este urmata de un protest în faţa Ministerului Justiţiei.

   Dreptul la Viata cere o lege privind statutul personal, care sa se ocupe de problemele legate de căsătorie şi divorţ, separata de regulamentele bisericeşti.

   Ayman George, coordonator al mişcării, a declarat pentru Al-Masry Al-Youm că solicita personal întoarcerea la regulamentul intern din 1938, care le permitea copţilor divorţul pe motiv de impotenta, abandon, abuz şi handicap mintal. Papa Shenouda al III-lea a modificat legea de restricţionare a divorţului, la cazurile de adulter sau de convertire la o alta religie sau la o alta denominatiune crestina.

   George a mai spus că cererile şi problemele lor au fost ignorate, acestea primind in schimb acuzatii de păcătosenie, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe