Iranul acuza tarile occidentale si Israelul ca ar fi stat in spatele actelor teroriste

Lacasuri Ortodoxe: din Teheran
Iranul acuza tarile occidentale si Israelul ca ar fi stat in spatele actelor teroriste

Iranul a acuzat astazi, sambata 17 iulie 2010, Occidentul si Israelul ca s-ar fi aflat in spatele dublului atentat sinucigas de joi, in urma caruia au murit 27 de persoane, in partea de sud-est, in ciuda condamnarii ferme a atacurilor, de catre UE si SUA .

©Traducere: Teo-CHristian pentru Lacasuri Ortodoxe® (cell extract)


Potrivit sefului adjunct al Politiei, Ahmad Reza Radan, citat de agentia de stiri Mehr, 40 persoane au fost arestate in urma asasinatului, "provocand probleme” in orasul Zahedan. Acesta nu a mai oferit alte detalii.

"Raspunzatorii de aceasta crima au fost instruiti si echipati in afara granitelor, dupa care au venit in Iran", a declarat ministrul adjunct de interne, Ali Abdollahi, in observatiile difuzate sambata pe site-ul televiziunii de Stat.

"Acest act de terorism orb a fost savarsit de catre mercenarii de lumii arogante, terminologie care face referire la puterile occidentale", a spus el.

"Cei care au planuit aceasta crima si cei care au savarsit-o trebuie sa fie constienti ca sunt trasi la raspundere", a declarat Abdollahi, indemnand Afganistanul si Pakistanul, vecini, "sa-si pazeasca propriile frontiere".

Presedintele Parlamentului iranian, conservatorul Ali Larijani, a acuzat direct Statele Unite.

"Americanii trebuie sa raspunda pentru acest act de terorism in Sistan (Baluchistan). Nu vor putea scapa", a mai spus el, potrivit site-ului televiziunii de stat, citat de AFP.

Ministrul de Interne Mostafa Mohammad Najjar, de partea sa, a acuzat Israelul, un inamic declarat al Republicii Islamice.

"Actele de terorism ale sionistilor au o serie de obiective, printre care crearea de brese intre siiti si sunniti", a declarat Najjar, citat de agentia de stiri ISNA. El a adaugat ca inteligenta si aparatul de securitate iraniene au "situatia in mana”.

?eful suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut "sunnitilor si siitilor musulmani sa fie rabdatori si sa mentina unitatea", intr-un mesaj adresat poporului din provincia Sistan-Baluchistan, cu capitala la Zahedan, a mai raportat agentia de stiri Fars.

Teheranul acuza in mod regulat Jundullahul ca este instruit si dotat de catre agentiile de informatii americane, israeliene, britanic, dar si de Pakistan, pentru a destabiliza guvernul central al Iranului.

Sambata, o multime era adunata in Zahedan, pentru a participa la funeraliile victimelor. S-au adunat in fata unei moschei Jamia, urmand sa mearga in procesiune la principalul cimitir.

"Cei care au comis aceste acte de terorism nu sunt nici siiti, nici sunniti", indica un banner, in timp ce multimea scanda: "Moarte teroristilor", a raportat agentia oficiala de stiri IRNA.

Rebelii Jundullah, care lupta de 10 ani impotriva guvernului central, sunt sunniti de etnie baluch, care reprezinta o parte semnificativa a populatiei din Sistan-Baluchistan.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 26/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.