Tensiunile au scazut in cadrul Conferintei Diocezei de Midwest a Arhidiocezei crestin-ortodoxe antiohiene SUA

Aproximativ 500 de preoti si laici s-au adunat in Toledo in urma cu o saptamana, pentru o conferinta a Eparhiei de Midwest a Arhidiocezei Crestin-ortodoxe Antiohiene.

Cea de-a 63-a conferinta anuala a fost organizata la un an de la implicarea bisericii intr-o controversa care a ajuns la varf, un membru al acesteia facand unele amenintari care au dus la protejarea, de catre politie, a episcopului Mark Maymon si a altora, la o Conferinta din suburbia Cincinnati.

©Traducere: Alex-Daniel Rotariu pentru Lacasuri Ortodoxe®


in acest an, emotiile au fost cu mult mai reduse, tema conferintei fiind inspirata din Psalmi.

Controversa, care a ravasit biserica anul trecut, a rezultat in mare parte dintr-o disputa complexa privind "autoritatea episcopilor, un punct care a starnit emotii puternice in sanul acestei vechi biserici crestine, care a fost fondata de Sfantul Pavel si Sfantul Barnabas, in anul 42 dupa Hristos".

Un enorias din Detroit, membru al consiliului, iritat, a formulat amenintari prin e-mail la adresa episcopului Mark dar, data fiind prezenta politiei la conferinta din Sharonville, Ohio, nu au avut loc incidente.

Arhiepiscopia din America de Nord, condusa din 1966 de Mitropolitul Philip Saliba in Englewood, New Jersey, numara 271 de parohii si 450.000 de membri.

Exista doua biserici crestin-ortodoxe antiohiene in zona Toledo, Catedrala Sf. Gheorghe, pe ?oseaua Woodley, si Sf. Ilie, in Sylvania.

Episcopul Mark a spus in urma cu cateva zile, intr-un interviu, la Catedrala Sf. Gheorghe, in deschiderea celei de-a doua zile de conferinta, ca aceasta mica controversa nu e importanta in contextul "evolutiilor globale din crestinismul ortodox”.

"Traim o perioada de tranzitie foarte neobisnuita", a spus episcopul Mark.

Aceasta tranzitie a inceput prin "Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, atunci cand a solicitat un sinod ecumenic al tuturor Bisericilor Ortodoxe din intreaga lume, incluzandu-le pe cele antiohiana, greaca, ucraineana, albaneza, sarba si romana.

Ar fi primul astfel de "Consiliu Mare si Sfant", in scopul "abordarii anomaliilor canonice existente peste tot in lume", a spus episcopul Mark.

Patriarhul Bartolomeu, cu sediul la Istanbul, planuieste convocarea Marelui Sinod Ecumenic in termen de 5 – 10 ani, a mai spus Episcopul Mark, in cautarea "unitatii lumii ortodoxe cu mai multe grupari”.

in astfel de conditii istorice si viziuni largi despre Sinod, a spus Episcopul, "avem intr-adevar o perspectiva complet diferita" asupra rolului si autoritatii "episcopilor din Arhidioceza Americii de Nord a Bisericii crestin-ortodoxe antiohiene”.

"Presiunea a scazut", a mai asigurat acesta.

Conferinta diocezana s-a incheiat cu o Sfanta Liturghie la Catedrala Sf. Gheorghe, inceputa la ora locala 10.
articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 26/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.