publicat în: Arhivă

Catolicosul Garegin, Patriarhul Kirill si Catolicos Ilia II au avut o sedinta comuna… inainte de summit

Lacasuri Ortodoxe: din Erevan

Catolicosul Garegin, Patriarhul Kirill si Patriarhul Catolicos Ilia II au organizat o sedinta comuna inainte de summitul celor 150 de lideri, din aprilie 2010
?eful suprem al Bisericii Apostolice Armene, Catolicosul Garegin al II-lea, a intreprins o prima vizita in Azerbaidjan, saptamana trecuta, pentru a lua parte la un summit al liderilor lumii religioase, conform buletinelor informative RFE/RL Armenian Service.


Biroul de presa al lui Garegin al II-lea declarase anterior ca acesta se va deplasa la Baku in data de 26 aprilie 2010, la invitatia vechiului lider musulman Shi al Azerbaidjanului, Sheikh-ului Islam Allahshukur Pashazade, si a liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill.

Declaratia Bisericii Armene arata ca Pashazade, Garegin si Kirill, precum si seful Bisericii Ortodoxe Georgiene, Patriarhul Catolicos Ilia II, au organizat o sedinta comuna pe marginea summitului din 27-29 aprilie 2010 unde s-au reunit mai mult de 150 de lideri religiosi din intreaga lume.

Acesta nu a precizat daca liderii spirituali ai Armeniei si Azerbaidjanului s-au intalnit pentru a discuta separat conflictul dintre tarile lor asupra regiunii Azerbaijanului, in litigiu, din Nagorno-Karabah.
Purtatorul de cuvant al Catolicosului nu a putut fi contactat pentru comentarii, de catre agentiile de presa.

Garegin devine astfel primul preot de rang inalt armean care a pus piciorul in Azerbaidjan de la izbucnirea conflictului din Nagorno-Karabah, in 1988.

El a fost insotit de alti doi episcopi armeni si un alt preot din cartierul sau Echmiadzin, situat la aproximativ 20 de kilometri sud-vest de Erevan, conform Radio Europa Libera.

©traducere si redactare KSLCatalin publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010