Colinde TV
Publicat pe 04.05.2010

Patriarhul Ilia al II-lea, cel mai “de incredere” om al Georgiei

 

 

Lacasuri Ortodoxe: din Tbilisi, Georgia

Patriarhul Ilia al II-lea, cel mai "de incredere" om al Georgiei

 

La sfarsitul Liturghiei duminicale, care a durat mai mult de trei ore, liderul spiritual al crestinilor Georgiei Ortodoxe iese prin usile sculptate ale Catedralei Sfanta Treime ornata cu icoane, iar lumea este in asteptare.

 

Tensiunea multimii creste. Sute de barbati, femei si adolescenti, vor sa ajunga la Patriarhul Ilia al II-lea. Calauzit de garzile de corp, Patriarhul isi urmeaza drumul, atingandu-i si binecuvantandu-i cu mana pe admiratorii sai, si deplasandu-se incet spre o limuzina blindata. Tinerii alearga dupa vehiculul pornit deja, al Patriarhului.

 

Mariam Turbanidze si fiul ei de 7 ani, Nikolos, au ramas cu ochii pironiti pe masina care mai avea putin si disparea, fara sa simta ploaia. Familia acesteia a calatorit ore intregi din orasul-port la Marea Neagra, Batumi, pentru a participa la slujba de duminica.

 

"Patriarhul este nasul lui Nikolos", a explicat Turbanidze. Cu mandrie, aceasta scoate ca dovada un act bisericesc de botez.

 

Ilia al II-lea a condus una dintre cele mai vechi comunitati crestine pentru mai mult de 30 de ani. intr-o tara care a suferit patru razboaie in ultimele doua decenii, si cu experienta transformarilor chinuitoare politice si economice, Patriarhul este vazut si respectat de multi, ca sursa de stabilitate.

 

Potrivit unui sondaj inceput in 2008, publicat de “Tbilisi-based International Centre on Conflicts and Negotiation”, 94.2% dintre intervievatii georgieni il claseaza pe Ilia al II-lea ca fiind omul cel mai “de incredere” din tara.

 

Nascut sub numele Irakli Shiolashvili, Ilia al II-lea a fost intronizat ca Preafericit Parinte Patriarh Ilia al II-lea Catholicos al intregii Georgii in 1977, cand Georgia era parte a Uniunii Sovietice.

 

El a preluat conducerea unei biserici pe care autoritatile sovietice au tintit-o si au reprimat-o timp de decenii.

 

"Multe figuri spirituale au fost persecutate si impuscate, multe biserici au fost inchise, iar unele au fost distruse", a spus Ilia al II-lea.

 

El a vorbit catre CNN, la resedinta Patriarhiei din centrul Tbilisi, o cladire cu trei etaje plina de icoane si artefacte bisericesti care a fost confiscata si folosita ca sediu al politiei in perioada sovietica.

 

"Dupa eliberarea Georgiei de sub Uniunea Sovietica, conditiile s-au imbunatatit, desigur. Oamenii merg la biserica, mai ales tinerii", a explicat Ilia al II-lea.

 

in ultimii 20 de ani, Biserica Georgiei si liderul acesteia au devenit unele dintre cele mai puternice institutii din tara.

 

in decembrie 2007, Patriarhul a anuntat ca va boteza personal nou-nascutii, intr-un efort sustinut in lupta cu declinul ratei natalitatii din Georgia (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe). Mii de oameni s-au indreptat atunci catre botez; parinti zimbind, cand preotii le cufundau copiii in apa botezului.

 

Irma Amirejibi, si sotul sau Giorgi, au fost printre cei care au raspuns la apelul Patriarhului. Aveau deja patru fiice si au decis imediat sa o aiba si pe a cincea (bucurandu-se de promisiunea ca Patriarhul va fi nas al fiecarui nou-nascut). intr-adevar, anul trecut, cea mai tanara fiica a lor, Nino, a fost botezata de catre Patriarh.

 

"Credem ca acest botez si bunatatea patriarhului vor binecuvanta familia noastra si o vor proteja in viitor", a declarat Amirejibi, asezand-o mai comod pe mica Nino in bratele sale.

 

Statisticile oficiale arata ca in 2008, Georgia a avut cel mai mare numar de nasteri din ultimii noua ani. Ilia al II-lea a avut merite in cresterea numarului nasterilor.

 

"Am botezat deja aproximativ 5.000 de copii", a spus el. "Parintii au decis sa dea nastere acestor copii, deoarece au avut sansa ca acestia sa devina fini ai Patriarhului."

 

Tbilisi-Georgia CNN

 

©traducere si redactare KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.