ANIVERSAREA ZILEI ONOMASTICE A IPS PARINTE GHERASIM CRISTEA, ARHIEPISCOPUL RAMNICULUI

ANIVERSAREA ZILEI ONOMASTICE A IPS PARINTE GHERASIM CRISTEA, ARHIEPISCOPUL RAMNICULUI

Astazi, 4 martie 2010, Arhiepiscopia Ramnicului traieste un moment de intensa bucurie, clerul si binecredinciosii crestini, monahii si monahiile acestei Eparhii aniversand ziua onomastica a inaltpreasfintitului Parinte Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Ramnicului.


Cu acest prilej, in Catedrala Arhiepiscopala „Sfantul Nicolae” din Ramnicu Valcea, a avut loc o slujba de Te Deum savarsita de un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Manastirilor din Eparhia Ramnicului. La slujba a luat parte si inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, care a tinut si un cuvant in care a multumit lui Dumnezeu pentru darul vietii, pentru toate binefacerile aduse, daruind si binecuvantari arhieresti tuturor celor prezenti.

Dupa serviciul religios, inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, impreuna cu angajatii Centrului Eparhial, preotii, monahii si monahiile, l-au felicitat pe inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, urandu-i ani multi si sanatosi si o pastorire aleasa.
Pe data de 4 martie, Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sfantul Cuvios Gherasim de la Iordan. Sfantul, nascut in partile Lichiei, inca de copil a crescut cu frica de Dumnezeu iar cand s-a facut mai mare a imbracat schima monahala si s-a dus in pustiul Tebaidei din Egipt, pe vremea imparatului Constantin Pogonatul, nepotul lui Eraclie. Vine in Palestina pe la sfarsitul domniei lui Teodosie cel Tanar (408-450 d. Hr.) si se aseaza in pustia Iordanului unde zideste o manastire langa acest rau. Aici a depus o mare lupta pentru virtute si s-a apropiat atat de mult de Dumnezeu, incat i se supuneau si fiarele cele salbatice.

inaltpreasfintia Sa Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului s-a nascut la data de 14 noiembrie 1914, in localitatea Muntenii Buzaului, judetul Ialomita, din parintii Dumitru si Maria Cristea, ca al doilea copil si a primit la botez numele Gheorghe.
inzestrat pentru viata monahala, in primavara anului 1934, batea la poarta Sfintei Manastiri Cernica, din judetul Ilfov pentru a fi primit intre ostenitorii pastratori ai randuielilor Sfantului Calinic. A fost primit ca frate de manastire si in acelasi an s-a inscris la Seminarul Monahal de aici. Dupa trei ani a fost tuns in monahism, iar in 1940 a fost hirotonit ierodiacon, iar mai apoi preot.

Dupa desfiintarea Seminarului Monahal, a trecut la Seminarul „Nifon Mitropolitul” din Bucuresti, pe care l-a absolvit in anul 1942.
in anul 1948 a obtinut diploma de licentiat in Teologie la Facultatea din Bucuresti cu media 9,50.

intre anii 1943–1952 a slujit ca preot la Manastirea Antim din Bucuresti si remarcandu-se prin deosebite stradanii a fost distins cu rangul de Protosinghel. in toamna anului 1952, la 1 octombrie, a fost numit staret al Manastirii Caldarusani, judetul Ilfov, vestita ctitorie a lui Matei Voda Basarab. Aici, vreme de aproape doua decenii, a desfasurat o bogata activitate pe multiple planuri, la loc de cinste situandu-se restaurarea Sfintei Manastiri si a dependintelor acesteia, ce au fost distruse de incendiul din anul 1946, precum si infiintarea unui muzeu manastiresc.

Dupa 36 de ani de viata monahala, vrednicul de pomenire, Episcopul Chesarie l-a cerut Sfantului Sinod ca Arhiereu Vicar, la Eparhia Dunarii de Jos, cu titulatura de Constanteanul. Aici a slujit timp de patru ani, impulsionand munca cultural-misionara si gospodareasca la parohiile din Episcopie, iar la Centrul Eparhial a depus eforturi pentru ridicarea noilor cancelarii ale personalului administrativ-bisericesc de la Galati.
Se cuvine mentionat faptul ca, in anul 1971, cu prilejul descoperirii la Niculitel, judetul Tulcea, a unei bazilici cu cripta in care erau sase martiri, a avut curajul de a-i prelua in taina si a le aseza sfintele moaste la Manastirea Cocos, salvandu-le de teroarea ateista.

in toamna anului 1975, la 16 octombrie, la cererea Preasfintitului Episcop Iosif Gafton al Ramnicului si al Argesului, in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost ales ca Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ramnicului si Argesului, cu titulatura de Pitesteanul.
Timp de aproape un deceniu a slujit, cu frica de Dumnezeu si dragoste de patrie si neam, toate arhierestile indatoriri incredintate de Episcopul Iosif si Sfantul Sinod.

in ziua de 30 septembrie 1984, prin votul Colegiului Electoral al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Ramnicului si Argesului, fiind inscaunat in vestitul jilt arhieresc ramnicean de catre inaltpreasfintia Sa Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, la data de 2 decembrie 1984.

in plan administrativ-gospodaresc, colaborand eficient cu Comisia Nationala a Patrimoniului Cultural si cu factorii de conducere din unitatile economice, a contribuit la consolidarea si restaurarea majoritatii asezamintelor de cult care fac prestigiul acestei zone: manastirile Cozia, Turnu, Stanisoara, Hurezi, Bistrita, Dintr-un Lemn, Brancoveni, Surpatele; schiturile Ostrov, Cornet, Iezer si inca multe altele.

Performantele administrative ale inaltpreasfintitului Gherasim s-au concretizat in anii din urma prin construirea din temelii a Centrului cultural-religios Sfantul Ierarh Antim Ivireanul si a unei cantine sociale la sediul Sfintei Arhiepiscopii. De asemenea, la propunerea inaltpreasfintiei Sale, din anul 1999, municipiul Rm.Valcea si-a ales ca ocrotitor spiritual pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, la a carui praznuire participa an de an distinsi oaspeti, ierarhi si oficialitati, preoti si credinciosi.

in cadrul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Preasfintitul Gherasim face parte din Comisia Canonica, Juridica si pentru Disciplina.
in perioada 1969-1997 a participat ca membru al delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane la 10 simpozioane si intruniri teologice in Germania, sustinand referate si comunicari in limbile romana si germana. Tot in aceasta perioada a participat in Elvetia, la Lucarno, timp de o luna, la un schimb de experienta in cadrul Miscarii Ecumenice.

in anul 1988 a participat ca delegat al Sfantului Sinod la Manastirea Prodromu de la Sfantul Munte Athos.
Sub indrumarea Preasfintitului Parinte Gherasim, in toate scolile se preda Religia, in spitale este asigurata asistenta religioasa, in unitatile militare functioneaza biserici-capele cu preoti deserventi, iar in orfelinate si azilele de batrani se desfasoara o intensa activitate religios-morala si de reintegrare sociala.
Activitatea in plan cultural este reflectata in Revista Renasterea, publicatie de spiritualitate crestina a Sfintei Episcopii a Ramnicului.

Membru activ al Sfantului Sinod, inaltpreasfintitul Gherasim, a functionat incepand cu 22 mai 2000 ca loctiitor de Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, pana la 22 octombrie 2000, data cand a fost ales si inscaunat ca Mitropolit inaltpreasfintitul Teofan.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, reunit in sedinta de lucru sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, in zilele de 25-26 februarie 2009, a stabilit ca PS Gherasim, Episcopul Ramnicului sa faca parte in anul 2009 din Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane.
Ca urmare a hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 18-19 iunie 2009, de a ridica Episcopia Ramnicului la rangul de Arhiepiscopie, in data de 14 noiembrie 2009 i s-a acordat Preasfintitului Parinte Gherasim titlul de Arhiepiscop al Ramnicului, in ziua implinirii a 95 de ani de viata.

Trimis spre publicare, pentru Lacasuri Ortodoxe: de Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

© redactare Carmen_Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 7/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.