Sub Saddam Hussein, femeile care lucrau in parlament luau concediu de maternitate un an, acum acesta s-a redus la sase luni. Conform Legii aflate in vigoare din 14 iulie 1958, atunci cand cetatenii irakieni au rasturnat monarhia britanica instalata, femeile irakiene aveau cele mai multe din drepturile pe care el aveau si femeile din Occident.
Acum, prin articolul 2 din Constitutie: "Islamul este religie oficiala de stat si este o sursa a legislatiei." Sub-capitolul A spune: "Nicio lege nu poate fi aprobata daca contrazice normele de necontestat ale Islamului." in conformitate cu acest articol, interpretarea drepturilor femeii este lasata liderilor religiosi – multi sub influente iraniene.
"Ocupatia SUA a decis sa acorde drepturi femeii," a spus Yanar Mohammed, care conduce o campanie pentru drepturile femeilor in Irak. "Grupurile islamice au ocupat insa sudul Irakului, si sunt pe deplin la putere acolo, folosindu-se de sprijinul financiar al Iranului in recrutarea de trupe si de aliati. Sprijinul financiar si politic din Iran este motivul pentru care irakienii din partea de sud accepta acest lucru, si nu pentru ca poporul irakian ar dori legile islamice".
Cu noile legi au venit si noile faradelegi. Nora Hamaid, in varsta de 30 de ani, absolventa a Universitatii din Bagdad, si-a incheiat practic cariera la care visa. "Am terminat studiile inainte ca invadatorii sa fi sosit, pentru ca aici era un loc sigur si puteam merge la universitate in mod liber", spune Hamaid catre IPS. Acum, mai spune ea, nu se poate deplasa nicaieri in jur, liber, si se teme pentru copiii sai in fiecare zi. "Vreau sa spun ca in fiecare zi, din momentul in care se indeparteaza si pana cand se intorc de la scoala, ma tem de rapirea lor".
Maha Sabria, profesor de stiinte politice la Universitatea Al-Nahrain din Bagdad, a declarat pentru IPS: "femeile poarta o sarcina dubla sub aceasta ocupatie, si am pierdut o multime de libertati din cauza asta. in mod frecvent barbatii sunt acum in detentie, asa ca femeile poarta povara intregii familii. "Iar femeile, spune ea, sunt acum sub presiunea casatoriei inca de tinere, in speranta ca in familie sotul va reusi sa aduca o oarecare siguranta.
Aici, 25% este cota de reprezentare a femeilor in Parlament, dar mai spune Sabria, "aceste femei de pe listele de partid stau in picioare in apararea partidului in parlament si nu pentru drepturile femeilor." Pentru femeile din Irak, invazia inca nu s-a terminat.
Dupa un articol de Abdu Rahman si Dahr Jamail (TerraViva – Beijing+15 IPS)