Suntem împinși să acceptăm Biserica drept o altă organizație etno-religioasă, în competiție cu puterile acestei lumi

“Sfântul Patriarh Tihon, Arhiepiscop de San Francisco, a vorbit cu tristețe în Duminica Ortodoxiei din anul 1903, despre „mulți dintre cei care s-au născut, au fost crescuți în Credința Ortodoxă, dar care neagă credința, nu acordă atenție învățăturilor Bisericii, nu respectă prescripțiile ei, nu-și ascultă păstorii lor duhovnicești și rămân reci în ceea ce privește slujbele dumnezeiești și Biserica lui Dumnezeu”.
Dumnezeu a dat atât de mult Ortodoxiei, din 1903: parohii, mănăstiri, seminarii, programe, dar am crescut în sensul duhovnicesc la care aspira Sfântul Tihon?
Suntem ispitiți de secularismul societății noastre contemporane, care Îl mărginește pe Hristos la Ceruri, asemenea unui nou tip de iconoclasm. Suntem împinși să acceptăm Biserica drept o altă organizație etno-religioasă, în competiție cu puterile acestei lumi pentru exercitarea unei influențe asupra societății noastre, în loc să răspundem la chemarea ei de a sfinți creația și de a o aduce în comuniune cu Dumnezeu-Omul, Marele nostru Dumnezeu și Mântuitor Iisus Hristos.”
(Traducere și adaptare Lăcașuri Ortodoxe, a unui extras din Enciclica Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite la Duminica Ortodoxiei 2020)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.