Scopul principal al intervenției Constantinopolului în Ucraina a fost dorința de a slăbi Biserica Rusă (Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk)

“Suntem adesea criticați în cercurile grecești, pentru că am reacționat prea accentuat la acțiunile Constantinopolului. Nu mai era necesar, spun unii, să rupem comuniunea.

Să reflectăm la acestea: Patriarhia Antiohiei a rupt comuniunea cu cea a Ierusalimului din cauza unei parohii din Qatar. Cu toate acestea, în Biserica din Ucraina, există peste 12.000 de parohii, peste 250 de mănăstiri, peste 100 de ierarhi și milioane de credincioși, pe care Patriarhul Constantinopolului a încercat să-i smulgă din Biserica Ortodoxă Rusă. Mai mult, Patriarhul Constantinopolului ‘i-a restabilit la rangul lor’ pe cei care nu au avut niciodată o hirotonie legitimă. Cum am putea reacționa?
În Grecia, de mai multe decenii, există schisma vechilor calendariști, care include atât „ierarhi”, „preoți”, cât și parohii, mănăstiri și credincioși. De ce Patriarhul Constantinopolului, în colaborare cu Biserica Greciei, nu are grijă de remedierea acestei schisme? În America există diferite jurisdicții ortodoxe. De ce Patriarhia de Constantinopol, în colaborare cu celelalte Biserici Ortodoxe locale, nu are grijă de crearea unei Biserici autocefale în America? Dacă intenționa să rezolve problemele reale, există o serie de astfel de probleme dincolo de granițele Ucrainei.
Scopul principal al intervenției Constantinopolului în Ucraina a fost dorința de a slăbi Biserica Rusă. Deja în anii 1920, Constantinopolul i-a sprijinit pe ‘renovați’ [grup schismatic modernist și pro-comunist], iar în 1996 a divizat Biserica din Estonia. Toate discuțiile de la Constantinopol privind vindecarea schismei ucrainene sunt doar ‘acoperiri’. A înțeles asta deja majoritatea Bisericilor Ortodoxe locale, inclusiv cele care, din diferite motive, nu au participat la întâlnirea de la Amman. S-a înțeles aici cum Constantinopolul, în acțiunile sale, se bazează pe sprijinul SUA, mizând pe confruntarea politică dintre această țară și Rusia. (…)Evident, Patriarhul Constantinopolului consideră că respectarea principiilor seculare ale Ortodoxiei este garantată astăzi de Statele Unite, și nu de Federația Rusă. Altfel, este dificil să explic faptul că Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, reprezentantul special al Statelor Unite pentru problemele ce țin de libertatea religioasă, Sam Brownback, precum și Ambasadorul American în Grecia, Geoffrey Pyatt, fost Ambasador în Ucraina, promovează deschis planul Constantinopolului de creare a unei structuri ortodoxe în Ucraina, separată de Biserica Rusă.”
(Traducere Lăcașuri Ortodoxe a unui fragment dintr-un interviu acordat de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului Afacerilor Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, Agenției rusești RIA Novosti https://ria.ru/20200229/1565677047.html , în aceste zile, pe marginea recentei întâlniri a Primaților ortodocși în Amman)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.