Primatul Ucrainei, în Muntenegru: omul nu poate fi frumos decât atunci când trăiește cu Dumnezeu!

Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie, s-a aflat în Muntenegru pentru a-l sărbători pe Sfântul Simeon Myrobolitul. Vizita a durat trei zile. O Sfântă Liturghie a avut loc la Podgorica, sâmbătă, 29 februarie 2020. În seara zilei de 27 februarie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie, și Mitropolitul Muntenegrului și Littoralului, Amfilohie, au prezidat procesiunea masivă care a avut loc în capitala Muntenegrului.
Zeci de mii de oameni, conform informațiilor puse la dispoziție de reprezentanții Mitropoliei de Cernogorie și Primorsk – clerici, călugări și maici, laici – au participat la procesiune.
Înainte de începerea acesteia, în Catedrala Învierii lui Hristos a fost oficiată o Doxologie cu ocazia venirii în Muntenegru a Primatului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, precum și Canonul de Mijlocire către Preasfânta Maică a lui Dumnezeu pentru salvarea lăcașurilor ortodoxe, în urma noii legi de confiscare a acestora, adoptată în Muntenegru.
După procesiune, Mitropolitul Amfilohie și-a întâmpinat gazda. Apoi, Mitropolitul Onufrie a ținut următorul discurs, fiind întâmpinat în aplauzele credincioșilor aflați de față:
„Înaltpreasfinția Voastră, draga Mitropolit Amfilohie, dragi Părinți, frați și surori!
Sunt astăzi aici, cu voi, în această minunată seară duhovnicească, după ce am primit binecuvântarea Patriarhului Irineu al Serbiei. Am adus aici binecuvântarea Patriarhilor Teofil și Chiril și a celorlalți Primați ai Bisericilor Ortodoxe, care au fost prezenți în Amman, și binecuvântarea Sfântului Prinț Vladimir, Botezătorul și Iluminătorul nostru, precum și cea a Sfinților Părinți ai Lavrei din Peșterile din Kiev ale căror sfinte moaște se odihnesc în peșteri, care se roagă pentru poporul ucrainean și pentru toți cei care Îl iubesc pe Hristos, care vor să fie alături de Hristos.
Când am primit invitația Mitropolitului Amfilohie, aveam deja idee despre pământul vostru, despre oamenii de aici. Deja din Seminar aveam o idee despre Muntenegru, de pe când studiam istoria. Mi-am amintit de acei ani, că oamenii muntenegreni sunt foarte curajoși, îndrăzneți. Dar când am venit aici, când am văzut chipurile voastre, toată această mulțime adunată în numele lui Hristos, am înțeles că ceea ce știam era foarte vag. Sunteți mult mai frumoși, mai nobili decât mi-am imaginat! Noi, slavii, suntem crescuți în Sfânta Credință Ortodoxă. Ne-a modelat figura spirituală și cultura.
Priveam la costumele voastre naționale, sunt foarte frumoase și armonioase. Și ele mărturisesc că cei care au creat această frumusețe L-au iubit pe Dumnezeu și acea armonie domnea în sufletele lor.
Astăzi, oamenii vor să creeze o lume frumoasă, vor să devină frumoși, dar nu toată lumea înțelege și știe că omul nu poate fi frumos decât atunci când trăiește cu Dumnezeu. Dacă omul Îl cunoaște pe Dumnezeu, dacă înțelege voia lui Dumnezeu, el devine sfânt. Și în el se dezvăluie frumusețea Chipului lui Dumnezeu, cu care Domnul ne-a împodobit pe fiecare dintre noi. Această frumusețe este acum coruptă.
Când omul merge la Hristos, este unit cu El și cu aproapele său. Vorbim mult astăzi despre unitatea reciprocă, pentru a depăși răul care există în lume, dar nu putem să ne unim decât în ​​jurul lui Hristos. Cine este cu Hristos nu poate fi învins de vreun rău. (…)Sper că Harul Divin să vă păzească pe fiecare dintre voi, familiile voastre, țara voastră frumoasă. Sper ca acest Har al lui Dumnezeu să ne întărească și să putem îndura toate încercările, dificultățile pe care le întâmpinăm pe cale. Fie ca binecuvântarea să se odihnească peste noi toți. Amin”.
Un material video despre slujba oficiată în Catedrala Podgorica și procesiunea care a urmat, poate fi văzut la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=REPVAyFSb4E .
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.