Biserica Ucrainei cere urmărirea penală a funcționarilor Ambasadei Ucrainei în Muntenegru

„Vizavi de poziția Ambasadei Ucrainei în Muntenegru, ocazionată de vizita în această țară a Mitropolitului Kievului și al Întregii Ucraine Onufrie:
Pe 27 februarie 2020, Ambasada Ucrainei în Muntenegru, în legătură cu vizita în această țară a Primatului Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine Onufrie – a postat un comentariu pe pagina sa de Facebook. În textul comentariului, Primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene este numit ‘Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ruse din Kiev’, ‘înalt funcționar eclesiastic al Bisericii Ortodoxe Ruse’. În plus, Ambasada lasă cititorul să înțeleagă că, în realitate, liderul ortodocșilor din Ucraina este Epifanie (Dumenko) și nu Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine Onufrie, afirmând în concluzie că îl consideră nepotrivit pe Primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene să comenteze problemele interne din Muntenegru.
La câteva ore după publicare, comentariul a fost revizuit, dar conținutul său nu s-a schimbat (adăugăm capturi de ecran ale celor două texte). Mai mult, chiar și după ce a încercat să corecteze comentariul, Ambasada a postat totuși un articol al jurnalistului Božidar Proročić pe pagina sa de Facebook, în care autorul repeta tezele care făcuseră obiectul primului comentariu. De asemenea, s-a dovedit că Ambasada a distribuit mass-mediei din Muntenegru comentarii recente ale unei organizații religioase, și anume ‘Biserica Ortodoxă din Ucraina’ [cu autocefalia primită din Constantinopol, ndt] privind venirea în această țară a Mitropolitului Onufrie. Presa a mai raportat că astfel de texte sunt distribuite de Ambasada Ucrainei în Republica Serbia.
În ceea ce privește acest aspect, Departamentul de Afaceri Ecleziastice Externe al Bisericii Ortodoxe Ucrainene își permite să declare următoarele:
1) Amintim diplomaților ucraineni că Biserica și organizațiile religioase din Ucraina sunt separate de stat (art. 35 din Constituția Ucrainei). Toate religiile, cultele și organizațiile religioase sunt egale în fața legii. Nu este permisă stabilirea niciunui privilegiu sau vreunei limitări asupra vreunei religii, denominațiuni sau organizații religioase în raport cu alta. Statul nu intervine în activitatea organizațiilor religioase care își desfășoară activitatea în cadrul legii (art. 5, Legea ucraineană „privind libertatea de conștiință și organizațiile religioase”).
2) Asociația religioasă „Biserica Ortodoxă a Ucrainei” este înregistrată în conformitate cu legislația ucraineană, iar liderul său legal este Primatul, și anume Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucrainene. Biserica Ortodoxă a Ucrainei, continuă să rămână în țara noastră cea mai mare asociație religioasă ortodoxă canonică, având aproape 12 500 de parohii.
3) În această privință, considerăm că publicarea, în resursele oficiale ale Ambasadei, a unor comunicări în care sunt alterate desemnarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, funcția și titlul de lider al acesteia, reprezintă o expresie a incompetenței și părtinirii. În plus, prezentarea de către Ambasada Ucrainei în Muntenegru a unor informații false, inexacte și unilaterale cu privire la subiecte religioase, poate fi calificată ca instigare la ură religioasă (art. 161 din Codul Penal Ucrainean).
4) Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie, nu este un politician sau un reprezentant al vreunui organ al puterii civile. Primatul vizitează Muntenegrul la invitația Mitropolitului de Muntenegru și Coastă, Amfilohie (Radović), și exclusiv din motive religioase – pentru a participa la rugăciuni și slujbe. Vizita în cauză nu are un scop politic. De asemenea, este cunoscut tuturor faptul că Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie, în discursurile sale publice, se abține de la declarații politice, spre deosebire de alte figuri religioase din Ucraina.
5) Este evident că Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie, în calitate de lider al celei mai mari asociații religioase ortodoxe din Ucraina, are dreptul să o reprezinte la toate nivelurile, în special internațional, și în toate organizațiile, indiferent de apartenența și subordonarea acestora.
6) Vă reamintim că Biserica Ortodoxă Ucraineană este formată din cetățeni ucraineni. Considerăm că departamentele Ministerului Afacerilor Externe nu au dreptul de a împărți cetățenii ucraineni în cetățeni de primă și a doua categorie, pe baze religioase, ci în schimb trebuie să trateze toate organizațiile religioase ucrainene la egalitate.
7) Astfel, în acțiunile oficialilor Ambasadei Ucrainene din Muntenegru, există un abuz de putere (art. 365 din Codul Penal Ucrainean), precum și instigarea la ură religioasă (art. 161 din Codul Penal Ucrainean). Din cauza celor de mai sus, solicităm urmărirea penală a făptașilor.
8) Așteptăm explicații din partea Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina cu privire la comentariile făcute de Ambasada Ucrainei în Muntenegru care depășesc puterile și responsabilitățile funcționale ale acestei structuri a puterii executive.
9) Ne exprimăm deschiderea și disponibilitatea npentru interacțiune și dialog cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și instituțiile sale din străinătate, pentru a evita încălcarea drepturilor religioase.”
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.