Politica din interiorul nostru (KSLCătălin)

Cu referire la manevrele politice recente, la corectitudinea politică și modul în care ea poate schimba realitățile…
(C.D.) Întrebare: Suntem, sau nu, influențați mereu să devenim alte imagini decât Cea a lui Dumnezeu?
KSLCătălin: Desigur, suntem influențați. Consider, însă, că suntem prea puțin influențați prin politica ce se face în exteriorul ființei noastre, în jurul nostru. Ceea ce ne influențează cu adevărat, este deschiderea noastră din interior (politica din interiorul nostru) spre orice ne mângâie în apucăturile noastre.
Dacă nu ar fi politicienii, ar fi oamenii de știință; dacă nu ar fi oamenii de știință, ar fi cluburile de distracții; sau poate chiar (ferească Dumnezeu!)… preoții. Într-adevăr, citind printre zicerile Sfinților Părinți nu foarte îndepărtați de vremurile noastre, găsim avertismente chiar și în ce-i privește pe preoții, călugării veacurilor din urmă.
Deci, cine să fie de vină: călugării, oare? preoții, oare? oamenii de știință, oare? politicenii, oare? sau… fiecare dintre noi?
Ca experiment, vă propun ceva: rupeți-vă total de politică, dacă puteți(!!), până acolo încât să ajungeți, în câțiva ani, să căutați prin enciclopedii de doi bani numele marionetelor ei atunci când sunteți, cine știe prin ce împrejurare ciudată, obligat să dați totuși un răspuns la adresa lor, doar fiindcă pur și simplu până atunci nu ați auzit de acei oameni (marionetă). Veți putea observa atunci, în cel mai fericit caz, cu mare ușurință, că nu ați mai fost influențat în niciun chip să mai deveniți o altă imagine decât Cea a lui Hristos! Și tot astfel, veți observa la fel de bine, prin urmare, că totul nu depinsese în viață, pentru această întoarcere pozitivă, decât de voința dumneavoastră de a renunța odată la plăcerea de a le da ocazia unora să vă influențeze; adică la plăcerea, totuși, de a fi influențat.
Iar dacă, cine știe cum, nu s-a schimbat nimic, deși v-ați rupt de politică (celălalt unic caz care mai rămăsese posibil), atunci înseamnă că nu politicul vă influențase, nici oamenii de știință, nici cluburile, nici unii preoți, ci vina existase undeva în interiorul dumneavoastră.
Ambele cazuri vă vor demonstra același lucru: doar de alegerea fiecăruia dintre noi depinde ceea ce “suntem influențați” să devenim.
KSLCătălin
Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.