A trecut la cele veșnice celebrul patrolog, istoric, traducător, profesor Alexei Sidorov

Celebrul patrolog, istoric, traducător, profesor al Academiei Teologice din Moscova și al Seminarului Sretensky, Alexei Sidorov, a trecut la cele veșnice, pe 23 februarie 20020, la vârsta de 76 de ani, informează publicația rusească Credo.Press.
Profesorul Alexei Sidorov este autorul a peste 100 de publicații științifice. O parte importantă a lucrării sale constă în traducerea în limba rusă și comentarii la lucrările Părinților Bisericii, în special ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, pe care l-a făcut cunoscut în Rusia, între primii traducători, începând să-și publice lucrările sub pseudonim în perioada persecuțiilor sovietice.
Alexei Ivanovici Sidorov s-a născut pe 27 noiembrie 1944 în satul Saltykovka din regiunea Moscovei. După absolvirea liceului în 1962, a lucrat într-o fabrică, pe post de strungar, apoi în armată (1963-1966), înainte de a lucra ca mecanic și inginer (1966-1969). În 1969 a intrat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moscova M.V. Lomonosov. A absolvit, în 1975, Departamentul de Istorie a Lumii Antice și Departamentul de Limbi Antice. După aceste studii, a lucrat ca cercetător și, într-un final, a ajuns cercetător senior al Institutului de Istorie Rusă al Academiei Ruse de Științe. În 1981, a susținut o teză pe tema: „Problema gnosticismului și a sincretismului în cultura antică târzie”.
Din 1993 până în 2008, a lucrat la Institutul de literatură mondială al Academiei Ruse de Științe, în calitate de director de cercetare, responsabil cu grupul de literatură bizantină.
În 1988, a fost invitat să predea Istoria Bisericii Antice, la Academia și Seminarul Teologice din Moscova. În 1990, a primit tilul de Master II în Teologie, al Academiei Teologice din Moscova, iar în 1991 a primit titlul academic de profesor asociat al Academiei Teologice din Moscova, unde a fost primit la Catedra de Patronologie. Din 1994 până în 2000, a predat Patrologie la Universitatea Ortodoxă Sfântul Ioan Evanghelistul și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Sfântul Tihon din Moscova.
În 1997, a ajuns la gradul de profesor și a continuat să predea ca atare la Academia Teologică din Moscova și la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Tihon. În 1999, a susținut o teză de doctorat în Istoria Bisericii, despre „Monahismul antic în istorie și lucrări literare” la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Tihon.
Pe lângă lucrările Sfântului Maxim Mărturisitorul și adnotări, a publicat o parte din scrierile lui Évagrie Ponticul, ale Fericitului Teodoret al Cirului, ale Sfântului Anastasie Sinaitul și ale Sfântului Grigorie Palama și alte lucrări din literatura ascetică și monahală.
În plus, a scris un manual pentru academii și institute teologice: „Apariția scrierilor bisericești”.
A. I. Sidorov a fost redactorul a cinci serii de cărți:
– Moștenirea patristică (5 volume).
– Biblioteca Părinților și Doctorilor Bisericii (15 volume).
– Monahismul ortodox și ascetismul în studii și documente (4 volume),
– Sfinții Părinți și Doctorii Bisericii, în studiile savanților ortodocși (4 volume).
– Colecția completă a Sfinților Părinți ai Bisericii și a scriitorilor ecleziastici în traducere rusă (9 volume publicate până în prezent).
Cu profesorul Pavel Kirillovitch Dobroțvetov, de la Academia Teologică din Moscova și Seminarul Sretensky, și cu profesorul A R Fokin, de la Academia Teologică din Moscova și Institutul de Studii Sfinte din Moscova Chiril și Metodiu, Profesorul A I Sidorov a lucrat la un Manual de Patrologie pentru unitățile de învățământ religios, primul volum (din trei planificate) fiind publicat anul trecut.
Amintire veșnică acestui slujitor al Bisericii și al Sfinților Părinți, a cărui învățătură solidă a fost fidelă celei mai riguroase Tradiții Ortodoxe, în care teoria nu a fost niciodată disociată de viața eclezială și de experiența spirituală, profesor genial și carismatic, foarte apreciat de elevii săi.
Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.