Publicat pe 25.02.2020

A trecut la cele veșnice celebrul patrolog, istoric, traducător, profesor Alexei Sidorov

Celebrul patrolog, istoric, traducător, profesor al Academiei Teologice din Moscova și al Seminarului Sretensky, Alexei Sidorov, a trecut la cele veșnice, pe 23 februarie 20020, la vârsta de 76 de ani, informează publicația rusească Credo.Press.

 

 

Profesorul Alexei Sidorov este autorul a peste 100 de publicații științifice. O parte importantă a lucrării sale constă în traducerea în limba rusă și comentarii la lucrările Părinților Bisericii, în special ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, pe care l-a făcut cunoscut în Rusia, între primii traducători, începând să-și publice lucrările sub pseudonim în perioada persecuțiilor sovietice.

 

Alexei Ivanovici Sidorov s-a născut pe 27 noiembrie 1944 în satul Saltykovka din regiunea Moscovei. După absolvirea liceului în 1962, a lucrat într-o fabrică, pe post de strungar, apoi în armată (1963-1966), înainte de a lucra ca mecanic și inginer (1966-1969). În 1969 a intrat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moscova M.V. Lomonosov. A absolvit, în 1975, Departamentul de Istorie a Lumii Antice și Departamentul de Limbi Antice. După aceste studii, a lucrat ca cercetător și, într-un final, a ajuns cercetător senior al Institutului de Istorie Rusă al Academiei Ruse de Științe. În 1981, a susținut o teză pe tema: „Problema gnosticismului și a sincretismului în cultura antică târzie”.

 

Din 1993 până în 2008, a lucrat la Institutul de literatură mondială al Academiei Ruse de Științe, în calitate de director de cercetare, responsabil cu grupul de literatură bizantină.

În 1988, a fost invitat să predea Istoria Bisericii Antice, la Academia și Seminarul Teologice din Moscova. În 1990, a primit tilul de Master II în Teologie, al Academiei Teologice din Moscova, iar în 1991 a primit titlul academic de profesor asociat al Academiei Teologice din Moscova, unde a fost primit la Catedra de Patronologie. Din 1994 până în 2000, a predat Patrologie la Universitatea Ortodoxă Sfântul Ioan Evanghelistul și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Sfântul Tihon din Moscova.

 

În 1997, a ajuns la gradul de profesor și a continuat să predea ca atare la Academia Teologică din Moscova și la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Tihon. În 1999, a susținut o teză de doctorat în Istoria Bisericii, despre „Monahismul antic în istorie și lucrări literare” la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Tihon.

 

Pe lângă lucrările Sfântului Maxim Mărturisitorul și adnotări, a publicat o parte din scrierile lui Évagrie Ponticul, ale Fericitului Teodoret al Cirului, ale Sfântului Anastasie Sinaitul și ale Sfântului Grigorie Palama și alte lucrări din literatura ascetică și monahală.

 

În plus, a scris un manual pentru academii și institute teologice: „Apariția scrierilor bisericești”.

 

A. I. Sidorov a fost redactorul a cinci serii de cărți:

– Moștenirea patristică (5 volume).

– Biblioteca Părinților și Doctorilor Bisericii (15 volume).

– Monahismul ortodox și ascetismul în studii și documente (4 volume),

– Sfinții Părinți și Doctorii Bisericii, în studiile savanților ortodocși (4 volume).

– Colecția completă a Sfinților Părinți ai Bisericii și a scriitorilor ecleziastici în traducere rusă (9 volume publicate până în prezent).

 

Cu profesorul Pavel Kirillovitch Dobroțvetov, de la Academia Teologică din Moscova și Seminarul Sretensky, și cu profesorul A R Fokin, de la Academia Teologică din Moscova și Institutul de Studii Sfinte din Moscova Chiril și Metodiu, Profesorul A I Sidorov a lucrat la un Manual de Patrologie pentru unitățile de învățământ religios, primul volum (din trei planificate) fiind publicat anul trecut.

 

Amintire veșnică acestui slujitor al Bisericii și al Sfinților Părinți, a cărui învățătură solidă a fost fidelă celei mai riguroase Tradiții Ortodoxe, în care teoria nu a fost niciodată disociată de viața eclezială și de experiența spirituală, profesor genial și carismatic, foarte apreciat de elevii săi.

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.