publicat în: Arhivă

Atelier de brutarie la Muzeul din Chirnogi: Pâinea noastră, cea spre ființă

Pentru că la începutul săptămânii trecute, luni 10 februarie 2020, a fost cinstit Sfântul Mare Mucenic
Haralambie, cunoscut în popor ca ocrotitorul brutarilor, Muzeul de Etnografie și Istorie Locală din Chirnogi a dorit să marcheze momentul.

Lăcașuri Ortodoxe a transmis în direct, cu ceva timp în urmă, Sfânta și
Dumnezeiasca Liturghie din Biserica Sfântului Ierarh Haralambie din
localitatea Varnenții din Bulgaria. În cadrul Muzeului, în parteneriat cu
cele două școli gimnaziale din Chirnogi, elevii, însoțiți de către
cadrele didactice (Școala Nr 1: d-na Margareta Ștefan și d-na Vasilica
Stanemir; Școala Nr. 3: d-na Doina Roman) au participat la un atelier
practic de brutărie.

Având concursul d-nei Adina Vișan, administratorul
firmei oltenițene de produse de panificație Forni, două grupe de elevi au
fost angrenate într-o prezentare practică și teoretică asupra modului de
preparare a pâinii. Preacucernicul Părinte paroh Adrian Postolea a
prezent, din perspectiva creștină, rolul și importanța pâinii, ca materie
euharistică, și anumite norme și condiții de morală creștină referitoare
la pâine.

Cei prezenti au rostit Rugăciunea Tatăl Nostru și rugaciunea de începere a lucrului. Au fost prezentate vasele tradiționale din lemn, folosite la prepararea pâinii în gospodăria tradițională românească (copaie din lemn, pentru frământat aluatul, și calapoade pentru dospitul
acestuia). Totodată, custodele Muzeului, Relu Cotoban, a prezentat o serie
de obiecte legate de pâine, aflate în Muzeul de Etnografie și Istorie Locală din Chirnogi, vase din lemn, pristolnic din piatră etc.

Celor
prezenți, le-au fost exemplificate diverse moduri de realizare a
preparatelor mai noi sau tradiționale (pâine franzelă, paine împletită,
japoneză, prescură, covrig tip brezel, puișori, trandafiri și frunze
pentru ornat diverse turte la ocazii fesive).

Scopul acestei acțiuni
frumoase a fost ca elevii să descopere din tainele preparării pâinii
noastre, cea de toate zilele, să aprecieze efortul de pregătire, dar să existe și o punte peste timp între tradiție și panificația modernă, între
actualitate și păstrarea tradițiilor strămoșilor noștri.

Copiii au
lucrat, efectiv, diverse produse de panificație, apoi acestea au fost
coapte în Muzeu, în cuptoare aduse special, după care au fost servite calde, de către
participanți. Chiar dacă nu vor îmbrățișa cariera de brutar, elevii
participanți vor avea un alt respect pentru pâine și pentru cei ce
trudesc la prepararea ei.

D-na Adina Vișan a fost însoțită de un
lucrător brutar, ce a prezentat, pas cu pas, etapele și modul de realizare
a produselor din brutaria de astăzi, iar d-na Lucia C. a prezentat modul
de realizare a unor produse tradiționale.

Ziua a fost pe placul
copiilor, ce au imbinat teoria cu practica, utilul cu plăcutul, au văzut și au învățat direct lucruri noi, delectându-se, totodată, cu pâine
aburindă din cuptor – o pâine realizată de ei înșiși.

Copiii de la Școala Nr. 3 au prezentat și două poezii dedicate pâinii și brutarilor, drept mulțumire pentru invitație. Muzeul de Etnografie și Istorie Locală din
Chirnogi deschide, astfel, seria unor ateliere de păstrare a tradițiilor, urmând ateliere de olărit, de țesut, de împletituri de nuiele, de
pictură etc.

A consemnat, pentru Lăcașuri Ortodoxe,
corespondentul din teritoriu:

Ing
Aurelian Cotoban (Relu)