Crimeea: liderii Bisericilor fac apel la pace

Într-un apel publicat de revista ucraineana catolica “Credo”, Episcopul auxiliar Jacek Pyl de Odessa-Simferopol, a declarat: “în semn de solidaritate cu moștenirea părinților noștri, care au avut grija de dezvoltarea Republicii Autonome Crimeea, ii invit pe toți credincioșii și necredincioșii să se abțină de la extremism, și sa nu permita ruperea legăturii frățesti dintre oamenii care trăiesc în Crimeea”.

Apelul Episcopului Pyl, pentru pace, a venit intr-un moment in care guvernul de la Kiev i-a cerut Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite sa ia in discutie criza.

El a mai spus că se bazeaza pe rugaciunile catolicilor locali, pentru pace, și pe amintirea faptului ca toti locuitorii, indiferent de credința sau de originea lor etnică, sunt “fiii unui singur Dumnezeu”.

Episcopul Pyl a spus: “Nimeni nu vrea probleme aici, dar acum viitorul nostru este necunoscut și în mâinile lui Dumnezeu”.

“Ortodocsii, musulmanii, protestanții, catolicii, evreii, karaitii, reprezentanții altor credințe și necredincioșii au trăit împreună în pace, aici, de secole, iar noi nu trebuie să permitem divizarea originilor sau religiilor noastre, astăzi, sau ca sangele sa mai fie varsat in Kiev”, a spus Episcopul Pyl.

Într-o declarație din 26 februarie, Consiliul Bisericilor si Cultelor Ucrainene a “condamnat categoric” discutiile despre divizarea țării, ca pe “un păcat împotriva lui Dumnezeu și a generațiilor viitoare”.

“Cerem autorităților să se abțină de la orice măsuri care ar putea fi interpretate ca divizare a ucrainenilor pe motive religioase, lingvistice, naționale, regionale sau de orice natura”, a spus Consiliul, care include Bisericile Ortodoxa si Catolica din Ucraina.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.