La 5 ani de la disparitie, soarta unui crestin persecutat de China ramane necunoscuta

Ieri, 4 februarie, s-au implinit cinci ani de cand nominalizatul pentru Premiul Nobel, Gao Zhisheng (Jiseng – foto), a dispărut, in urma unor actiuni de apărare a minorităților religioase persecutate. Agentia Release International i-a solicitat Chinei să-l elibereze pe aparatorul proeminent, care susține că a fost torturat în interogatoriu.

Acesta a fost răpit, întemnițat și torturat, iar in prezent se implinesc 5 ani de la dispariția sa, de pe 4 februarie 2009. În acea zi, Gao Zhisheng, de două ori nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace, pentru apărarea celor persecutați, a fost smuls de o duzină de ofițeri de poliție din apartamentul sau. El a acuzat public autoritățile ca l-au torturat în spatele gratiilor.

Cu doar o saptamana in urma, pe 26 ianuarie, China l-a condamnat pe un alt proeminent aparator al drepturilor omului, Xu Zhiyong, la patru ani de închisoare. Aparatorii crestini al drepturilor omului se afla, de asemenea, sub supraveghere.

Mai mult de un an a trecut de cand familiei lui Gao Zhisheng i s-a permis să-l contacteze in închisoarea din Xinjiang, în ciuda repetatelor solicitari de permisiune de a-l vedea. La ultima sa vizita, fratele mai mare al lui Gao a fost îngrijorat de sănătatea acestuia, descriindu-l ca slabit si indurerat.

În vârstă de 49 de ani, Gao Zhisheng a apărat cu fermitate drepturile creștinilor persecutați, ale minorităților religioase și ale celor săraci, publicand trei scrisori deschise catre liderii Chinei. Autoritățile l-au gasit vinovat de “incitare la subminarea puterii de stat”. Familia sa a fugit în Statele Unite, pentru propria siguranță. Soția acestuia, Geng He, a descris recent propriul ei calvar, in fata Congresului SUA: “Poliția a rămas in casa mea. Eu și copiii mei eram monitorizati și nu au lăsat-o pe fiica mea sa mai mearga la cursuri, provocand o mare trauma psihică și emoțională. În cele din urmă am reușit să evadam din China. Faptele lor vor ramane totdeauna in memoria noastră”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.