publicat în: Arhivă

Caramida ta, la edificarea Catedralei Mantuirii Neamului

Credincioşii de pretutindeni sunt aşteptaţi să aşeze cărămida lor la edificarea celui mai important lăcaş de cult al românilor ridicat de la Revoluţie încoace: Catedrala Mântuirii Neamului. Edificiul acesta are, pe lângă funcţia sacră, liturgică, şi valoare de simbol: al credinţei românilor şi al identităţii lor. Viitoarea Catedrală patriarhală reprezintă materializarea aspiraţiilor şi viselor a zeci de generaţii. Este suficient să-i amintim pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, pe voievodul Mihai Viteazul, pe luminaţii domnitori Matei Basarab şi Vasile Lupu, pe Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, dar şi pe Regele Carol I şi pe primul Patriarh al României, Miron Cristea. Cei care s-au identificat cu dorinţele înaintaşilor lor au sprijinit acest deziderat încă de la început.

„Este impresionant faptul că sunt donatori de toate vârstele. Avem un părinte din zona Turnu Severin care are 94 ani şi care donează cu regularitate nişte sume importante de bani considerând că acesta este modul în care Îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru faptul că îşi vede visul cu ochii, deoarece de când era tânăr dorea să se construiască o Catedrală a Mântuirii Neamului. Avem totodată şi tineri care cred cu putere şi li se pare că sunt reprezentaţi de această ctitorie şi o susţin în măsura în care pot să facă aceste donaţii aşa încât deşi ele ca pondere nu sunt foarte mari pentru noi sunt importante pentru că donaţiile credincioşilor, persoane fizice sunt cele mai constante surse ale şantierului”, a precizat Pr. Cons. Nicolae Crângaşu de la Sectorul Monumente şi Construcţii Bisericeşti al Patriarhiei Române [https://www.patriarhia,.ro] .

Aşa cum se întâmplă întotdeauna, speranţele vin de unde nu te aştepţi. Oameni cu venituri modeste donează constant o sumă de bani, conştienţi fiind de faptul că puţinul lor de acum se va materializa, mai târziu, într-un simbol al tuturor românilor.

„Avem o mare mulţime de modele de donatori pentru Catedrala Mântuirii Neamului atât din punct de vedere al domiciliului pe raza României sau în afara României cât şi al vârstelor, al modului cum sunt oamenii angajaţi în această ctitorie de cea mai mare importanţă a zilelor noastre. Avem însă oameni care deşi au posibilităţi financiare foarte reduse ei reprezintă cei mai statornici donatori pentru catedrală chiar dacă dintr-o pensie foarte mică sau dintr-un salariu foarte mic donează sume mici, de 10 lei sau de 15 lei, pentru un asemenea şantier, dar donează lunar şi având în vedere că donează în lipsa unor rezerve suplimentare pentru bugetul familiei lor ele devin de foarte mare preţiozitate pentru noi”, a mai spus Pr. Cons. Nicolae Crângaşu.

Şi-au exprimat dorinţa de a sprijini edificarea lăcaşului de cult şi firme şi instituţii de stat sau private.

„Pe lângă cei amintiţi mai sunt şi donatori persoane juridice care tot la fel se regăsesc în semnificaţia sfântă a acestui ideal şi ajută construcţia aşa cum pot să o facă, fie cu bani, fie cu obiecte de cult. Astfel, tipul de donator preponderent pentru Catedrala Mântuirii Neamului este foarte felurit, dar nu vreau să se înţeleagă că avem aşa mare mulţime de donatori şi o mare mulţime de resurse, deoarece, încă o dată spun, criza financiară care afectează pe toţi donatorii se reflectă şi în donaţiile mici pe care le fac, dar le fac în mod constant în primul rând din dragoste pentru acest ideal al bisericii noastre de 100 de ani, Catedrala Mântuirii Neamului”, a mai subliniat Pr. Cons. Nicolae Crângaşu.

Aflaţi care sunt modalităţile prin care puteţi contribui la ridicarea viitoarei catedrale patriarhale accesând site-ul catedralaneamului.ro [https://www.catedralaneamului.ro] . De asemenea, un afiş informativ există în toate bisericile ortodoxe româneşti, atât la parohii, cât şi la mănăstiri. Fiecare donator va primi pentru contribuţia sa un Certificat cu însemnele Patriarhiei Române.