Atac in Catedrala din Sahalin: marturii de la fata locului. Ucisi chiar in ziua Sfintilor Noi Mucenici

Protopopul Viktor Gorbach, parohul Bisericii Sf. Inochentie din Moscova, din Yuzhno-Sakhalinsk, a declarat pentru Pravmir (revista Bisericii Ortodoxe Ruse), legat de tragedia recenta (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe):

“În jurul orei 14:00, un om înarmat a patruns în Catedrala principală a Eparhiei de Yuzhno-Sakhalinsk și Kurile (Catedrala Învierii lui Hristos), și a tras mai multe focuri. Pe langa cei raniti, calugarita Liudmila (Priashnikova), care slujea la Catedrala, și un enoriaș au murit.

Vă sugerez să ne amintim că astăzi este Ziua Sărbătorii Noilor Martiri și Mărturisitori din Rusia. În toate bisericile s-au oficiat slujbe dedicate noilor mucenici ai Rusiei.

La ora 14:00, infractorul a intrat în biserică, intr-un moment in care acolo se aflau mulți credincioși – slujba se încheiase deja. El a deschis focul cu o arma pe care o avea de la locul sau de munca, intrucat lucra pentru o firma de securitate. A tras asupra icoanelor, iar oamenii s-au ingrozit de spaimă. Calugarita Liudmila, care slujea acolo, isi facea ascultarea ei in biserica (datoria trasata de mai marii ei) in biserica. Ea era numita astfel dupa Noua Mucenica Liudmilla Petrova.

Aceasta i-a deturnat atenția infractorului, astfel incat, in acest timp, oamenii sa poata părăsi biserica. Erau copii, printre ei. A rămas acolo până la sfârșit și a primit moartea la locul ei de ascultare. Ea a fost, totodata, prima care a si raportat atacul asupra bisericii, la fortele de aplicare a legii. Nu erau clerici în biserică, fiindca era deja ora 14:00.

Maica si-a indeplinit slujirea pana la capat, ajutandu-i pe oameni sa paraseasca biserica, oferind pentru asta prețul vieții sale. Ea este, de fapt, un martir. El a omorat-o, fiindca ea era călugăriță. A strigat că urăște Biserica, urăște Creștinismul și Il urăște pe Dumnezeu, a tras asupra icoanelor si a rupt o cruce.

Memoria ei este foarte importanta pentru noi, pentru că ne amintum despre ea ca de un om foarte amabil, bun și simpatic. Liudmilla a zâmbit și a vorbit mereu cald, in cuvinte bune, întotdeauna fiind o binecuvântare. Oamenii au dispozitii diferite, dar ea întotdeauna a tratat Biserica și bisericile cu respect. Venise la Sahalin, din teritoriul Habarovsk, ca sa-l ajute pe fiul ei, care este preot. A început să slujească în orașul Tamari, într-un mic cartier central. Apoi s-a mutat cu el la Yuzhno-Sakhalinsk, unde ajuta la catedrala, avand o serie de ascultari, facand prescuri și ajutand la centrul de educație religioasa și librăria bisericii.

Pentru noi, acest lucru este un semn că a trăit o viață creștină, incheiata ca un adevărat creștin.

A doua persoană, al cărei nume inca nu-l cunoastem, era cineva care s-a întâmplat să intre în biserică pentru a se ruga. El l-a văzut pe infractor, care intimida intreaga lume. A început să-l mustre, spunându-i să se oprească, și din acest motiv a fost ucis. Aceasta este, de asemenea, o moarte martirica. Și, acest lucru este foarte important, având în vedere că suntem marcati de o astfel de sărbătoare, chiar astăzi.

Nu contează sub niciun fel, care au fost convingerile ideologice ale infractorului. Este pur și simplu un ucigas și un criminal. Acesta a fost cineva, a carui mana nu putea fi oprita de nimic.

Pentru noi, cel mai important lucru este că există oameni pentru care credința nu este pur și simplu cuvant gol, ci un mod de viață. Și ele sunt gata să il pastreze pana la sfârșit, prin credința lor. Această credință este un exemplu pentru noi toți.

Ne rugam pentru sănătatea victimelor criminalului, care se află acum în spital. Lista supraviețuitorilor este: Kira, Artem, Igor, Irina, Valeria și Svetlana”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.