publicat în: Arhivă

Atac inarmat in Catedrala: salvatorul necunoscut al enoriasilor era un cersetor, om al strazii

Enoriașul care a salvat patru persoane în Catedrala Yuzhno-Sakhalinsk (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), era un om fără adăpost. Omul de rând, fără adăpost, Vladimir Zaporojet, care a stat zile întregi in pridvorul Catedralei Învierii din Yujno-Sahalinsk, s-a dovedit a fi singurul enorias care nu s-a temut să se ridice în picioare pentru credincioșii aflati în biserică. El si-a sacrificat viața, pentru a-i proteja pe enoriași.

Protopopul Viktor Gorbaci (foto), directorul Departamentului Misionar al Eparhiei Sahalinului de Sud și Kurile, a declarat pentru publicația KP că această persoană era bine cunoscuta în biserică. Omul s-a aflat într-o situație dificila de viață și, prin urmare, de multe ori statea cerșind in pridvor.

“O persoană uimitoare: a auzit focurile de armă si s-a dus să-și apere biserica. Această acțiune trebuie sa schimbe atitudinea noastră față de persoanele care nu au un domiciliu stabil. La urma urmei, multi oameni considera ca oamenii care cersesc in pridvor sunt oameni fără valoare. Dar, unul dintre ei s-a ridicat în apărarea bisericii. Acesta este un adevărat mucenic”, a declarat protopopul Viktor Gorbaci.

Preotul a mai declarat ca el însuși primise mesaje de amenințare de la Stepan Komarov.

Clerul bisericii și credinciosii deplang, de asemenea, uciderea brutală a Maicii Liudmila (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Ea a fost prima care a alertat autoritățile pentru atacul asupra bisericii, neparasindu-i pe enoriași. Cand criminalul a impuscat-o in cap, ea nici măcar nu si-a acoperit fața cu mâinile.

“Maicuta Liudmila (Priasnikova) a facut o faptă eroică. Ea a sunat la poliție și a raportat incidentul, in momentul in care infractorul nebun, inarmat, se afla în biserica. Ea a rămas acolo pana la sfarsit, la datorie. Prin urmare, va fi pusa problema canonizarii”, a spus protopopul Viktor.