Care mai este situatia in Egipt? Atac asupra unei biserici copte

Un grup de bărbați înarmați a atacat ieri dupa-amiaza Biserica Ortodoxă Coptă a Fecioarei Maria, în cartierul “6 octombrie”, al guvernoratului Giza. Poliția a răspuns la focurile de armă, iar un ofițer a murit în schimbul de focuri, în timp ce alți doi au fost răniți. Locuitorii au reușit să oprească vehiculul in care s-au aflat atacatorii și i-au predat pe acestia autorităților. Un complice a fost arestat cu câteva ore mai târziu, de către ofițeri. Conform Asia News, atacatorii erau activi în grupuri extremiste islamice.

Patriarhul ortodox copt Tawadros al II-lea a condamnat atacul și a transmis un mesaj de condoleanțe rudelor polițistului ucis.

Parintele Samir Jerome, preot al eparhiei de care apartine cartierul, a declarat pentru agentia de stiri MCN că măsurile de securitate, in apropierea lacasurilor de cult, vor fi intensificate.

“Vom amplasa paza si în fața bisericilor mai mici”, a spus preotul, explicând că în zonă există mai multe miliții armate, care “doresc să distrugă pacea”.

Egiptul a fost lovit de un val de violențe, dupa alungarea Fratiei Musulmane de la guvernare, în urma unei ample demonstrații, de 30 de milioane de oameni, pe 30 iunie 2013. Islamiștii i-au vizat pe creștinii copți, în calitate de susținători ai noului guvern si ai forțelor armate, fiind acuzați că ar fi lansat o campanie violentă împotriva membrilor Frăției. La jumătatea lunii august, la câteva zile după dizolvarea guvernarii islamiste – mii de extremiști au atacat casele creștine și bisericile din întreaga țară, distrugând mai mult de 200 de cladiri.

Aprobarea noii Constituții (care o înlocuiește pe cea islamista, lansata în 2012) a facut si ea sa sporeasca acțiunile subversive ale Fratiei Musulmane, împotriva armatei și a suporterilor săi. Ieri, cateva persoane înarmate l-au ucis pe generalul Mohamed Said, un înalt oficial al Ministerului de Interne din Egipt. Crima a avut loc cu câteva ore înainte de procesul împotriva Presedintelui si liderului islamiștilor, Mohamed Morsi, în prezent aflat în Cairo, și la o zi de cand fostul Consiliu Suprem al Forțelor Armate (SCAF) l-a propus pe Generalul Al-Sisi, Ministrul Apărarii, sa candideze la Presedintie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.