Apel patriarhal, de prevenire a oricaror incercari de legalizare a casatoriilor gay

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a solicitat o interdicție la nivel de stat privind acțiunile legale de acceptare a căsătoriei între persoane de același sex, menționând că această poziție se bazeaza pe însăși natura Creștinismului.

Vorbind în fața membrilor Camerei Superioare, Patriarhul Kirill a declarat că măsura va proteja familia ca instituție publică. Conform RT, acesta a declarat: “ca răspuns la discuția internațională largă pe marginea acestei probleme, as dori să se emita o declarație fermă – căsătoria este o uniune între un bărbat și o femeie, bazata pe dragoste și înțelegere reciprocă, în scopul nasterii de prunci”.

Patriarhul Kirill a promis că Biserica ar putea oferi sprijin tuturor instituțiilor de stat și publice care caută să protejeze valorile creștine tradiționale. El a subliniat, însă, că aceasta miscare nu este una cauzată de dorința de influențare a deciziei politice, ci reprezinta însăși natura Creștinismului.

În cazul în care statul controleaza fiecare mișcare, în conformitate cu “normele morale naturale”, el nu devine religios, ci se transformă într-un “gardian rezonabil al binelui comun”.

În plus, Patriarhul a mai menționat că promovarea mai largă a educației religioase ar putea ajuta autoritățile, in combaterea extremismului și a terorismului. Cetățenii, pregatiti, ar putea asigura “o rezistență intelectuală” atât in fata extremiștilor islamiști, cat și culturii de masă dedicate cultului hedonismului și agresiunii, a adăugat el.

Totodata, Patriarhul Kirill a menționat că indemnurile la prietenie și coexistență pașnică nu au fost suficiente, iar atitudinea corectă a altor religii s-ar putea baza pe propriile obligații religioase.

Biserica Ortodoxă Rusă nu a acceptat căsătoria între persoane de același sex, dar declarațiile reprezentanților săi au devenit deosebit de aspre, pe teme legate de persoanele gay, ajungand in topul agendei publice din țară. Acest lucru s-a întâmplat mai ales după adoptarea, de anul trecut, a legii federale de interzicere a promovarii relațiilor homosexuale in fata minorilor (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Legea s-a confruntat cu critici imense în Rusia și în străinătate, dar cu toate acestea sustinatorii săi și autoritățile ruse au declarat că legislația nu este una discriminatorie și a fost introdusa doar în scopul protejarii copiilor.

In momentul in care discutiile s-au incins, șeful Departamentului Sfântului Sinod pentru Relații intre Biserica și Societate a sugerat un referendum național, privind introducerea răspunderii penale pentru homosexuali (care a fost abolită în Rusia în 1993, la scurt timp după prăbușirea Uniunii Sovietice). Ideea clericului nu s-a materializat, încă. Mai mult decât atât, Președintele Vladimir Putin a subliniat, într-un interviu televizat recent, că Rusia este un stat laic, asa incat astfel de inițiative este puțin probabil să ajunga sa fie si aplicate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.