In aceste zile, la Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, ministrul S. Lavrov l-a primit pe Preafericitul Părinte Patriarh Ioan X Yazigi al Antiohiei și al intregului Orient, aflat in vizita in Biserica Ortodoxă Rusă (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).
Întâistătătorul Bisericii Antiohiei a fost însoțit de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei.
În timpul întâlnirii, S. Lavrov a subliniat valoarea istorică excepțională și relațiile vechi speciale dintre Antiohia și Bisericile Ortodoxe din Rusia.
S. Lavrov a amintit că primul Mitropolit Rus, Mihail al Kievului, a fost nascut in Siria de astăzi și a crescut în Biserica Antiohiei.
“De această cooperare tradițională, de relațiile frățești și prietenești, este nevoie mai mult decât oricând, dupa celebra “Primăvara arabă”, care a afectat atât de profund regiunea, amenințand în mod direct soarta creștinilor care trăiesc pe acest pamant, de două mii de ani, în intelegere cu vecinii lor”, a spus Lavrov.
“Astăzi, prietenia între ortodocși, alți creștini, musulmani și reprezentanți ai altor confesiuni, este pusă la încercare, fiind motivul pentru care dialogul nostru este atât de important, asigurandu-ne ca evenimentele nu vor urma scenariul cel mai rău”, a subliniat ministrul.
Ministrul rus de Externe s-a aratat întristat de rapirea celor doi Mitropoliti (vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe). El l-a asigurat pe Patriarhul Ioan X că ministerul său va face totul pentru a accelera descoperirea și eliberarea acestora.
La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan a mărturisit că “relațiile dintre Biserica Ortodoxă Rusă si Antiohia au avut o dimensiune istorică, influențand relațiile dintre credinciosii rusi și cei ai Bisericii Antiohiei”.
Întâistătătorul Bisericii Antiohiei și-a exprimat recunoștința față de Rusia, pentru poziția sa in raport cu evenimentele actuale din Orientul Mijlociu.
“Unul dintre principiile acestei politici, a fost acela de a realiza pacea pentru toate popoarele, prin dialog, fără a recurge la violență”, a spus Patriarhul Ioan.
Preafericirea Sa și-a exprimat, de asemenea, recunoștința față de conducerea Rusiei și de poporul rus, pentru asistența umanitară oferita pana la aceasta ora și care continuă să fie, inca, oferita.
Patriarhul Ioan a subliniat că Patriarhia Antiohiei distribuie ajutoarele în rândul populațiilor afectate din Siria, indiferent de religia lor, fie crestini, fie musulmani.
Întâistătătorul Bisericii Antiohiei a mai mulțumit autorităților ruse, pentru eforturile pe care le-au făcut in descoperirea celor doi ierarhi ostatici.
Misiunea Bisericii Antiohiei de astăzi, este aceea de a împărtăși durerea poporului sirian, convingand oamenii să nu-și părăsească patria lor, a mărturisit Patriarhul Ioan.
“În ciuda tuturor dificultăților, a condițiilor dificile, confirmăm dorința noastră de a rămâne legati de radacini, de patrimoniul nostru, de a rămâne pe terenul strămoșilor noștri și de a continua să trăim în conformitate cu tradițiile lor. Este imposibil să ne imaginăm Orientul Mijlociu fără creștini, este imposibil să vedem Palestina fără creștini, locul în care S-a născut Hristos”, a incheiat Preafericirea Sa.