Slovacia: intalnirea lui Hristos cu istoria, da nastere culturii vietii

Chiar dacă nu se identifică cu nicio cultură, Biserica este conștientă de importanța dialogului cu culturile prezente pe continentul european. Este imposibil să ne gândim la vestirea lui Hristos în afara istoriei. De fapt, întâlnirea lui Hristos cu istoria, dă naștere culturii: culturii vieții.

Acestea au fost gândurile episcopilor de rit catolic rasaritean din Europa de Est, in elaborarea unui mesaj final la sfârșitul reuniunii lor anuale de patru zile, care s-a încheiat in urma cu o zi.

Aproximativ treizeci de episcopi catolici de rit rasaritean, din Europa, s-au întâlnit în Košice (Slovacia).

Întâlnirea a avut loc în contextul Anului Credinței și al comemorarii a 1150 de ani de la sosirea fratilor Sfinți Chiril și Metodiu pe teritoriul slav. În Košice, participanții au examinat modalitățile prin care Evanghelia de astăzi naste cultura, reflectand asupra modului in care arta mai este un instrument de evanghelizare.

Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă cordială și prietenoasă, îmbogățita de momente de rugăciune și de oficierea zilnică a Sfintei Liturghii.

Reuniunea din 2014 va avea loc la Lvov, în Ucraina, in perioada 23-26 octombrie, cu ocazia trecerii a 25 de ani de legalizarea Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.