Tuesday 22 october 2013

Episcopii, obligati sa isi declare averile. Bogatia si extravaganta episcopilor Bisericii naste critici

Potrivit unui sondaj publicat in urma cu o zi, de săptămânalul german Der Spiegel, episcopii germani ai Bisericii Catolice ascund milioane de euro in active.

Ieri, Papa Francisc l-a primit pe Episcopul de Limburg, aprig contestat de mai multe săptămâni pentru felul lui extravagant de viață.

Săptămâna trecută, o mare parte din cele 27 de dieceze germane si-au făcut publice averile. Episcopii au fost obligați să-si publice bugetul lor (venituri și cheltuieli).

Inițiativa a venit dupa câteva săptămâni de controverse în jurul construirii unei case diecezane în Limburg (sud-vest), costul ei depasind in cativa ani 31 de milioane de euro. Protestele au venit în special din randul credincioșilor, care au emis o scrisoare deschisă prin care declarau ca asteapta demisia episcopului lor, Franz-Peter Tebartz-van Elst, in varsta de 53 de ani. Potrivit criticilor, acesta a incercat mult timp să ascundă costul lucrarii, care ar fi continuat să crească din cauza pretențiilor sale extravagante. Apartamentele sale private ar costa, de exemplu, 2.9 milioane €, iar o baie 15.000 €.

Papa Francisc, care vrea o Biserica saraca, l-a primit ieri dimineață pe Episcopul de Limburg. Joia trecută, el s-a întâlnit cu președintele Conferinței Episcopale Germane, Arhiepiscopul Robert Zollitsch . După întâlnire, Papa a spus că nu s-ar fi decis nimic înainte de raportul comisiei numite de Biserica Germană pentru investigarea cheltuielilor Diocezei.

Săptămânalul Der Spiegel a studiat cu atenție declarațiile de avere ale episcopilor, și a concluzionat că au ascuns milioane de dolari din avere, prin structuri opace. “Arhiepiscopii deosebit de bogati din Köln, München și Freising, si directorii financiari, de asemenea, ignora amploarea averilor”, spune revista.

În Dieceza de Limburg, 300 de milioane de euro din veniturile fiscale religioase au fost transferate, in ultimii 65 de ani, unor structuri non-transparente, conform cu Der Spiegel, evitand includerea lor în conturile oficiale.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile