Ne veneram noii martiri, dar nu ne pasa de cei de astazi

Inalt-Preasfintiile Voastre, Arhipastori, Parinti, dragi frați și surori!

Siria suferă in urma ostilităților în curs de desfășurare, de aproape doi ani. Zeci de mii de oameni au murit, mulți dintre acestia fiind civili – bătrîni, femei și copii.

Frații noștri în credință, constituie o parte considerabilă a poporului sirian: centrul unei vechi Patriarhiii Ortodoxe, Patriarhia Antiohiei, este situat în orașul Damasc. În prezent, sângele omenesc este vărsat pe străzile acestui oraș, care amintește de Sfantul Apostol Pavel și de faptele eroice și chinurile sfinților nostri. Creștinii ortodocși și musulmanii au incercat sa trăiasca, alături, în pace în acest ținut biblic, unde acum altarele sunt profanate, bisericile sunt profanate, iar creștinii sunt alungați din casele lor, persecutati și adesea torturați și uciși.

Casele sunt distruse, infrastructura este distrusă, oamenii sunt lipsiti de alimente și de medicamente, iar mulți sunt fără adăpost. Unii oameni au plecat la rude, alții si-au găsit adăpost in centre speciale, dar alții a trebuit să fugă în țările vecine, cu nimeni care sa le ureze bun venit acolo.

Poporul nostru a îndurat greutăți similare, nu cu mult timp în urmă. Mii dintre compatrioții noștri, mulți episcopi, preoți, călugări și laici, printre acestia, au fost uciși în anii revoluției, războiului civil și persecuțiilor indreptate împotriva Bisericii. II venerăm pe noii martiri si mărturisitori rusi, dar noi nu trebuie să fim indiferenți atunci când vedem in timpul nostru sânge nevinovat vărsat.

Nu putem opri, noi, acest război, dar ne putem ruga cu zel pentru încetarea urgenta a acestuia și ii putem ajuta pe oamenii care suferă, printre care se afla si frații noștri creștini.

Domnul nostru Iisus Hristos ne spune în parabola bunului samaritean (Luca 10:29-37), ca trebuie să privim inspre aproapele nostru: cel care are nevoie de ajutor, chiar dacă el are sau nu are aceleasi vederi cu noi, chiar daca mărturisește o altă credință sau traieste intr-un alt loc.

Vă cer să răspundeti chemarii lui Hristos și sa va ajutati vecinii, care acum au nevoie speciala de sustinere și de simpatie.

În acest scop, vă dau binecuvântarea mea sa organizati o strângere de fonduri, pana duminica viitoare, în toate bisericile din Biserica Ortodoxă Rusă, pentru a-i ajuta pe cei nevoiași din Siria. Banii ar trebui să fie transferati în conturile Departamentului Sinodal pentru Caritate si Servicii Sociale, al Bisericii, care va coordona această inițiativă. Banii adunați vor fi transferati Patriarhiei Antiohiei.

Mă rog pentru incetarea vărsarii de sânge și pentru pace în Siria. Sper ca darul vostru sa fie plăcut lui Dumnezeu.

+ Kirill

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.