publicat în: Arhivă

Dupa 17 ani. Prima biserica aprobata in Egipt, de Presedintele Morsi

De ce a Președintele Mohamed Morsi alege sa aprobe sau sa permita, acum, ridicarea primei biserici?

Saptesprezece ani au trecut de cand Biserica Ortodoxa Coptă a solicitat, pentru prima oara, permisiunea construirii unei biserici în orașul Nubaria, din nordul Egiptului.

In ultimele zile, dorința lor s-a implinit. Dar nu toți creștinii egipteni se ingramadesc sa-i mulțumeasca Președintelui Mohamed Morsi pentru ca a lasat sa treaca primul decret de acest fel din timpul mandatului său.

Desi Pr. Makari Habib, secretar al Papei Tawadros al II-lea, liderul Bisericii Ortodoxe Copte din Egipt, i-a mulțumit Președintelui pentru permisiunea de a fi construita Biserica Sf. Petru și Pavel, în guvernoratul Beheira, alții sustin ca decizia a fost motivata politic.

“Copții(…) știu că este un truc politic, pentru a crea o aparenta toleranță religioasă”, a spus Samia Sidhom, editor al ziarului Watani din Egipt, conform World Watch Monitor.

“Nu este vorba despre o singură biserică aprobata; este vorba despre alte zeci de biserici care nu au fost autorizate. Copții trebuie să ocoleasca legea tot timpul, construind biserici fără licență, din cauza imposibilității de obținere a autorizatiilor pentru construirea unei noi biserici”.

Sidhom spune ca creștinii copți vor sa aiba aceleasi drepturi cu musulmanii, atunci când vine vorba despre construirea de noi lăcașuri de cult in Egipt.

Moscheile sunt “construite la liber” și cu solicitarea unor autorizatii de constructie obisnuite, pe cand bisericile au nevoie de avize speciale prezidențiale și de proceduri care dureaza ani intregi.

In ultimele zile, Agenția de știri internaționala asiriana (AINA) a raportat că mai multe personalitati de stat s-au opus decretului Morsi, care vine la doar câteva săptămâni înainte de protestele planificate pentru 30 iunie.

Naguib Gabrielil, șeful Uniunii egiptene a Drepturilor Omului a declarat pentru AINA că 149 de autorizatii de ridicare a unor biserici sunt încă în curs de examinare, iar permisiunea lui Morsi, de construire a Bisericii Sf. Petru și Pavel, este doar o încercare de a-i linisti pe copti înainte de protest.