publicat în: Arhivă

Biserica din Oradea, retrocedata Seminarului Greco-Catolic. Slujire alternativa

In ziua de sâmbătă, s-a oficiat prima Liturghie greco-catolică, dupa 65 de ani, în Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea.

„Celebrarea vine la o zi dupa ce, pe 14 iunie, lăcaşul de cult confiscat de comunişti în 1948 şi dat Bisericii Ortodoxe Române a fost retrocedat Bisericii Greco-Catolice în urma unei hotărâri definitive şi irevocabile”, se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

„Astfel, s-a procedat pe cale amiabilă la predarea-primirea imobilului[…] constând în biserica şi terenul aferent în suprafaţă de 332mp, prin predarea cheilor bisericii”, se menţionează în procesul verbal de predare-primire semnat de partea ortodoxă şi de cea greco-catolică, citat de raportul Biroului de presa.

“Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică susţine în continuare soluţia practică de folosire alternativă a lăcaşului de cult greco-catolic recent retrocedat de către cele două comunităţi. În acest sens, până pe data de 21 iunie reprezentanţii parohiei ortodoxe se vor întâlni cu reprezentanţii greco-catolici pentru a semna un protocol de celebrare alternativă care va menţiona termenii şi programul de folosire al bisericii. Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea a fost construită în anul 1858 şi face parte din complexul arhitectonic al Seminarului”, se mai arata in comunicat.