publicat în: Arhivă

Biserica romana din Malainita

Ocazie 1: Misiune la romanii de pe Valea Timocului – Serbia

Elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş au participat vineri, 21 noiembrie, la hramul bisericii ortodoxe româneşti din Mălainiţa, Protopopiatul Daciei Ripensis, singura biserică pentru românii din sudul Dunării.

Biserica a fost construită în urmă cu patru ani de preotul Boian Alexandrovici şi are hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriţi după calendarul pe stil vechi.

Elevii seminarişti au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie şi la Slujba de sfinţire a picturii murale realizată cu sprijinul integral al Centrului Cultural Român de la Bucureşti.

Comunitatea românilor din Mălainiţa şi din împrejurimi s-a bucurat de prezenţa a numeroşi oaspeţi din Banatul sârbesc şi din România, care au slujit şi vorbit în frumoasa limbă românească.

La Sfânta Liturghie a participat şi Preasfinţitul Părinte episcop Daniil al Daciei Felix, ca delegat al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a transmis celor prezenţi cuvânt de binecuvântare din parte Preafericitului Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Românii din Valea Timocului au fost văduviţi de slujbe în limba proprie din anul 1833, când în toate bisericile construite în satele de români au fost aduşi preoţi sârbi. Biserica Parohiei româneşti din Mălainiţă, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Române, este un simbol al redefinirii identităţii româneşti a locuitorilor din Valea Timocului şi Valea Moravei. Aici se află 154 de sate pur româneşti şi aproximativ 40 de localităţi mixte, unde românii vieţuiesc alături de fraţii sârbi. Numărul românilor din regiunea amintită este estimat la 350.000.

Cu binecuvântarea Preasfinţituui Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului, tinerii elevi ai Seminarului din Caransebeş au dus un mesaj de frăţietate şi unitate de credinţă, de neam şi de limbă.