publicat în: Arhivă

Convertit din Biserica Episcopaliana, a fost ales acum nou Primat al Bisericii Ortodoxe din America

Primatul-OCA-Tihon-Biserica-Ortodoxa-a-Americii Arhiepiscopul Tihon de Philadelphia si Pennsylvania de Est a fost ales Primat al Bisericii Ortodoxe din America (OCA), informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Reuniunea clericilor si laicilor Bisericii Ortodoxe din America (OCA) a ales noul sau primat, în Biserica Sfânta Treime, in aceste zile, în persoana Arhiepiscopului Tihon de Philadelphia și Pennsylvania de Est.

663 de ierarhi, clerici și mireni, delegați și observatori, reprezentând parohiile Bisericii Ortodoxe din America (OCA), în Statele Unite ale Americii, Canada și Alaska, au participat la reuniune. 590 dintre ei au avut drept de vot.

Reuniunea a început cu celebrarea Sfintei Liturghii.
Niciunul dintre candidati nu a primit 2/3 din voturile necesare, în primul tur de scrutin.

În a doua rundă, Arhiepiscopul Tihon de Philadelphia și Pennsylvania de Est a primit 317 de voturi, iar episcopul Michael de New York și New Jersey a primit 355.
Cu toate acestea, membrii Sfântului Sinod, care aleg supremația în rândul candidaților aleși, l-au ales pe Arhiepiscopul Tihon ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din America.

Arhiepiscopul Tihon, al cărui nume laic este Marc Mollard, s-a născut în Boston, in data de 15 iulie 1966. cesta a absolvit școala secundară în Reading, Pennsylvania, în 1984, si a obtinut bacalaureatul în 1988, în franceză și sociologie, la Colegiul Franklin și Marshall din Lancaster, Pennsylvania, după care s-a mutat in Chicago.

În 1989, el părăseste Biserica Episcopaliană și a fost primit în Ortodoxie.
În toamna aceluiași an, a început studiile teologice la Seminarul Sfântul Tihon din South Canaan, Pennsylvania.

Un an mai târziu, el a intrat în comunitatea monastica Sfantul Tihon, ca ucenic. După ce a primit masteratul în teologie la Seminarul Sfantul Tihon, în 1993, a fost numit profesor de Vechiul Testament.

În 1995, el a depus juramintele monahale, primind numele de Tihon, și a fost hirotonit diacon și apoi preot la Mănăstirea Sfântul Tihon. În 1998, el a fost ridicat la rang de egumen si în anul 2000 de arhimandrit.

A fost hirotonit episcop in ziua de 14 februarie 2004, de către Mitropolitul Herman, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din America, mai apoi fiind ridicat la rang de Arhiepiscop, in 9 mai 2012, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.