Cel mai in varsta Patriarh ortodox din istorie implineste astazi 98 de ani. Zile de mare sarbatoare in Bulgaria

patriarhul Bulgar Creștinii ortodocși bulgari s-au adunat duminică dimineață, 28 octombrie 2012, la Catedrala Alexandru Nevski din Sofia, unde a fost oficiata o Liturghie specială, la aniversarea a 100 de ani de la construirea catedralei, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Slujba a marcat si începutul unei perioade festive de trei zile pentru Biserica Ortodoxă Bulgară, fiind sărbătorite nu doar centenarul Catedralei ci, de asemenea, aniversarea a 130 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Sf. Alexandru Nevski și ziua de naștere a Patriarhului Maxim, care astazi implineste 98 de ani.

Născut in ziua de 29 octombrie 1914, Maxim a fost înscăunat ca șef al Bisericii Ortodoxe Bulgare, în 1971, în prezent fiind cel mai in varsta patriarh al vreunei Biserici Ortodoxe autocefale din istorie.

Sănătatea Patriarhului Maxim este in prezent instabilă, acesta fiind spitalizat din cauza unor amețeli, insa credinciosii asigura ca se vor ruga pentru el in aceste zile.

Catedrala Sfantul Alexandru Nevski, una dintre reperele-cheie ale Sofiei, și Catedrala Patriarhala Bulgara, a început să fie construita în anul 1882.

Aceasta a fost finalizata abia in anul 1912, deschiderea oficială fiind amânată, insa, până în 1924.

Sâmbătă seara, o copie a Icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului (Destoino Est / Axion Estin) din Muntele Athos a ajuns in catedrala, cu ocazia festivităților, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.