publicat în: Arhivă

Presedintele Serbiei propune un targ Macedoniei

TOMISLAV NIKOLIC wikipedia Presedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a propus recent, autorităților macedonene, sa il elibereze pe "infractorul" Zoran Vraniskovski, în schimbul obtinerii, din partea Belgradului, a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Macedonene, informeaza Serviciul de presa LONews, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Nikolici a declarat ca implicarea statului va ajuta la rezolvarea disputei de patru decenii, între Bisericile Ortodoxe Sarba si cea Macedoneana, care a afectat relațiile dintre cele două state.

"Am un respect suficient pentru Biserica Ortodoxă Sârbă, iar oamenii de acolo au un respect suficient pentru mine, incat sa rezolvam această problemă", a declarat Nikolici.

Biserica Macedoneana si-a declarat autocefalia în anul 1967, iar de atunci a fost considerata ilegala, de catre Biserica Ortodoxa Sarba.

Relațiile au fost în continuare tensionate, după ce Vraniskovski a fost caterisit de Biserica Ortodoxa Macedoneana, pe atunci fiind episcop, un tribunal din Vales condamnandu-l în 2009, la doi ani și jumătate de închisoare, pentru furtul a 320.000 de euro, din trei eparhii.

Vraniskovski a fugit în Bulgaria, Serbia și Grecia, dar în cele din urmă s-a întors în Macedonia și a cerut o nouă procedură de judecată. El a fost judecat din nou și a capatat aceeasi sentinta in luna mai.

Între timp, Vraniskovski si-a infiintat propria Biserică în Macedonia, pretinzand ca Biserica Ortodoxă Sârbă este Biserica Mamă; iar Biserica il considera pe Vraniskovski un exarh sârb în Macedonia.

"Propunerea este acceptabila, pentru mine. Dar eu nu pot elibera pe nimeni", a spus Episcopul Timotei, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Macedonene, pentru SETimes.

Președintele Macedoniei, Gheorghi Ivanov, a afirmat în mod repetat ca Bisericile ar trebui să isi rezolve problemele bisericești, ele insele, dar a declarat ca saluta discutarea propunerii lui Nikolic.

Biserica Macedoneană ar trebui să isi castige autocefalia fără ajutorul statului, a afirmat Episcopul sârb Lavrentije, semnalizand o postură nouă în rândul unor cercuri bisericești din Serbia. "Eu cred că inițiativa va fi primita cu ambele mâini în Macedonia. Toate Bisericile sunt autocefale, de ce sa nu fie si Biserica Macedoneană?", s spus Lavrentije.

„Propunerea lui Nikolic a arătat ca litigiul este de natură politică”, a declarat Mojanovski, fostul președinte al Comisiei Macedonene pentru Relații Religioase.

"Acum trebuie să vedem ce conține propunerea, dincolo de ce se vede la suprafață", a mai spus Mojanovski.

"Jumătate din lumea ortodoxă se afla in blocul elen, si nu ii va permite Bisericii din Macedonia sa fie numita Biserica Ortodoxă Macedoneană. Dacă Biserica Ortodoxă Sârbă i-ar permite autocefalia, niciuna dintre cele mai importante Biserici nu ar recunoaște aceasta.", spun vocile laicilor.

Un alt obstacol este caracterul laic al ambelor state, facand ca propunerea lui Nikolici sa devina o varianta imposibilă. "Conform Constituției Sarbe și a Legii Cultelor, autoritățile de stat nu pot gestiona relațiile inter-bisericești", mai spun altii.

Unii sustin chiar ca propunerea lui Nikolici ar fi una "indecentă", intrucat ar oferi, eventual, doar autonomie Bisericii Macedonene, nicidecum autocefalia.

Cu toate acestea, voci din public mai sustin ca "problemele Bisericii sunt, totodata, probleme ale statului și ale cetățenilor săi. Acesta este motivul pentru care președintele ar trebui să se implice, pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme cât mai rapid și cât mai bine", se arata intr-un articol pentru SETimes, informeaza LONews.