Dovezi miscatoare: profanarea moaștelor Sf. Serghie de Radonej, din 11 apr. 1919

binecuvantari Sfantul Serghie de Radonej Numărul 82 din "Pravda", ziarul rusesc moscovit al Partidului Comunist, din data de 16 aprilie 1919, publica la acea vreme procesul-verbal al exhumarii moastelor Sfantului Serghie de Radonej. Sacrilegiul avusese loc in data de 11 aprilie 1919, informeaza serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.
Procesul-verbal de exhumare a devenit un document oficial. Acesta începe cu lista participanților la eveniment. Erau in totalitate bolșevici, membri ai "Comisiei tehnice de efectuare a autopsiei" și medici (doctori în științe medicale), dar si preoți. Fix la ora 20:50, la ordinul finlandezului Vanhanen, președinte al comitetului executiv Serghiev Posad, Ieromonahul Ioan și starețul Lavrei – obligati sa participe, fiind amenintati cu revolverul la nivelul gatului – au desigilat mormântul unuia dintre cei mai venerati sfinți ai Rusiei. Timp de două ore au desfacut ramasitele pamantesti ale Sfântului Serghie, care in urma cu 500 de ani binecuvânta poporul rus in lupta cu jugul tătar, în numele mântuirii și unirii Rusiei ortodoxe.

O mare mulțime de oameni s-a adunat, atunci, langa zidurile mănăstirii. Credincioșii s-au grăbit să se închine la sfintele moaște, pentru ultima oară. Se auzeau exclamatii: "Noi credem și am crezut!".

În acest timp, camere de luat vederi fusesera instalate la intrarea in Catedrala, iar zgomotul aparatelor foto rasuna tare, în ciuda actului blasfemiator al autopsiei, care avea loc spre indignarea credincioșilor.

Ceremonia blasfemiatoare s-a încheiat la ora 22:30 și înregistrarea a fost semnata de 50 de persoane. Autopsia a fost filmata.

Este doar un exemplu de vandalism și de profanare a moastelor, dar astfel de cazuri sunt numeroase in Rusia. Moaștele Sfantului Tihon de Zadonsk, la Ielet, si Mitrofan de Voronej au fost profanate în același timp, în prezența mulțimilor mari. Soldații Armatei Rosii au atarnat moastele de baionetele lor si le-au ridiculizat. Moaștele printilor Vasile și Constantin, exhumate la Iaroslavl, si ale Printului Teodor si ale copiiilor lui, David și Constantin, au fost profanate la Mănăstirea Mântuitorului. Aceste acte au fost dirijate de către comisarii locali. Publicatia "Izvestia" relata autopsia efectuata asupra moastelor, în Catedrala Sf. Sofia din Novgorod. Preoții care au refuzat să semneze declarații din care rezulta ca era vorba doar despre "oase putrezite" au fost împușcați pe loc.

O apariție miraculoasă a Sfântului Serghie a avut loc, insa, la acea data. Acesta s-a aratat starețului Alexis Zosima. Vârstnicul staret a petrecut zile lungi, postind și rugandu-se. Într-o zi, Sfantul Serghie i s-a aratat acestuia si i-a zis: "Vreau să sufar împreună cu poporul meu… m-am lasat profanat, pentru ca orașul meu natal sa traiasca vesnic".

În 1919, un refugiat din Kiev, in Ekaterinodar, a povestit ca bolșevicii au furat moastele și apoi le-au spus preoților sa deschida mormintele goale, în public, pentru a acuza clerul de escrocherie. Ceremonia blasfemiatoare a fost si ea filmata. Aceasta a fost, ulterior, prezentata unui public adus cu forta, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

– traducere si adaptare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: contributor Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.