Expertiza medico-legală a ramasitelor Patriarhului sarb Barnaba, in stabilirea circumstanţelor morţii

Patriarhul Barnaba al Serbiei, decedat in circumstante neclare Patriarhul Irineu al Serbiei a oficiat, in data de 24 iulie 2012, în vechea biserică Sfantul Sava din Belgrad, o slujba a parastasului, dedicata Patriarhului Barnaba (Rosic), mutat la cele vesnice in 1937, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

După slujba, a avut loc o prezentare a unei colecţii de articole despre viaţa patriarhului şi a unui documentar, intitulat "O Viata pentru Ortodoxie", al cărui autor este profesorul Veljko Djuric.

După cum a afirmat acesta din urmă, „la 75 de ani de la moartea Patriarhului Barnaba, circumstanţele morţii sale rămân inca neclare, Arhivele de Stat referitoare la aceasta fiind în continuare inaccesibile. Amintiti-va ca Patriarhul a murit în timp ce concordatul cu Vaticanul, susţinut de guvernul iugoslav, a fost prezentat Parlamentului. Cu toate acestea, patriarhul, care iniţial decisese în favoarea Concordatului, a devenit un adversar aprig, după asasinarea regelui Alexandru al Iugoslaviei. Decesul Patriarhului a dat naştere, astfel, unei serii de întrebări, conform unora Patriarhul fiind otrăvit". Concordatul din 20 iulie 1933 reprezintă un acord între Vatican, reprezentat prin Cardinalul Pacelli (mai tarziu, Papa Pius al XII-lea), secretar de stat, şi Reich-ul german, reprezentat de vice-cancelarul Franz von Papen.

Acesta este motivul pentru care organizatorii prezentarii şi realizatorii filmului au solicitat Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, in memoria patriarhului, ca ramasitele pamantesti ale acestuia sa fie supuse unei examinări medico-legale, prin care sa se stabileasca circumstanţele reale ale morţii, mai informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.