Pentru Patriarhul Irineu, Kosovo este Ierusalimul Sarb

Patriarhul Irineu in Gracanica 2012 Patriarhul Irinej al Serbiei a oficiat zilele trecute Sfânta Liturghie, cu ocazia sarbatorii Vidovdan (Ziua Sfantului Vitus), în enclava sârbă din sudul râului Ibar.

Într-o predica, tinuta in curtea mănăstirii Gracanica, la care au participat câteva sute de credincioşi ortodocşi, Patriarhul a spus: "am venit aici, pentru a arăta şi demonstra că acest loc a fost, este şi va fi un loc sfânt sârbesc".

"Pamantul sfânt al Kosovo este al nostru şi nu trebuie niciodată să uitam asta", a declarat el, adăugand că multi au parasit zona, fiind evacuati sau pentru a scapa de chinuri şi probleme", dar oamenii s-au întors intotdeauna la casele lor, distruse şi arse, reconstruindu-le şi reluandu-si viata de la capat".

"Libertatea este un dar de la Dumnezeu, cel mai mare dar pe care Dumnezeu l-a oferit omului, şi numai omul are acest dar şi posibilitatea de a alege. Libertatea noastră este legată de crucea eroilor care au luptat în Kosovo şi a eroilor care se afla încă în lupta pentru crucea de onoare şi libertatea de aur", a spus Irineu, al cărui discurs a fost întrerupt de mai multe ori de aplauze.

La Liturghie, au participat si Ministrul sarb pentru Secretariatul de Stat al Kosovo, Oliver Ivanovic, şi ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandr Konuzin.

Sărbătorind Ziua Sfantului Vitus, Biserica Ortodoxă Sârbă şi poporul sârb marchează cea de-a 623-a aniversare a Kosovo, atunci când armata sârbă a apărat ţara şi Creştinismul de Marele Imperiu Otoman.

Poliţia din Kosovo si-a sporit prezenţa de-a lungul rutei Kosovska Mitrovica-Priştina şi pe o parte a drumului Gnjilane-Priştina, în apropierea mănăstirii Gračanica, oprind traficul in ziua sarbatorii, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.