15 august (VIDEO) Guvernul turc permite pentru a doua oara, oficierea unei slujbe ortodoxe in Manastirea Sumela

Manastirea Sumela - Panagia 5 Ministerul turc al Culturii şi Turismului a aprobat o cerere formulată de către Patriarhia Greacă a Fanarului – cu sediul la Istanbul, privind o a doua slujire la Mânăstirea Sumela (Panagia Sumela), aflată în provincia de coastă a Mării Negre, Trabzon, în luna august, informeaza unul dintre jurnalistii Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, Bogdan Roman.

Ministerul i-a răspuns Patriarhiei că poate fi ofiata o slujba religioasă în Sumela, în a doua jumătate a lunii august. Din datele oferite de unul dintre serviciile locale de presă, Dogan, rezultă însă că data şi ora slujirii urmează să fie stabilite de Biroul Guvernatorului din Trabzon.

Map picture

Mânastirea a fost abandonată după fondarea Republicii Turce şi în urma schimbului ulterior de populaţie, între turci şi greci. Ea a devenit o destinaţie turistică majoră pe coasta Mării Negre a Turciei.
Guvernul turc a permis anul trecut, după cum a relatat Agenţia de Ştiri Lacasuri Ortodoxe în paginile sale, o slujbă anuală în această biserică, în cadrul relaxării treptate a restricţiilor asupra exprimarii religioase în Turcia.

Manastirea Sumela - Panagia 3

Guvernul a acceptat solicitarea Patriarhiei de a organiza celebrarea, anul trecut, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului, în data de 15 august, în Mânăstirea Sumela. Slujba la mănăstire a fost oficiată de Patriarhul Grec al Bisericii Fanarului, cu sediul la İstanbul, Patriarhul Bartolomeu I, înregistrarea video a evenimentului putând fi urmărită pe platforma multimedia a Agenţiei de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Manastirea Sumela - Panagia slujire patriarh ecumenic 2011

Pelerini din Grecia, Rusia, Georgia şi din alte ţări au sosit la acea dată în mânăstirea care în prezent serveşte drept muzeu.

Manastirea Sumela - Panagia 4

În jur de 500 de pelerini au fost admişi în mânăstire în timpul slujbei, ceilalţi participanţi urmărind evenimentul pe mai multe ecrane mari montate în afara Sumelei.

Manastirea Sumela - Panagia 2

După încheierea ceremoniei, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a transmis mulţumirile sale Ministerului Culturii, pentru eforturile permiterii oficierii unei slujbe anuale în această mănăstire.

Manastirea Sumela 1

El a mai spus că deschiderea uşilor mănăstirii, pentru oficierea slujbei religioase, a însemnat un act de curtoazie din partea guvernului turc.

– pentru Lacasuri Ortodoxe, a informat jurnalist Bogdan Roman.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.