Sofia, aleasa gazda permanenta a tolerantei religioase

sofia - gazda tolerantei religioase 2011 Sofia este pregătită să eclipseze Ierusalimul, devenind gazdă permanentă a dialogului pentru toleranţă între diferitele religii din întreaga lume.
Vestea a fost raportată de jurnalul bulgar Standard, odată cu încheierea unui forum intitulat "Religie pentru Oameni", care a avut loc la Hotel Sheraton din Sofia, în zilele de miercuri şi joi (3-4 aug. 2011) – o discuţie privind modurile în care religia poate slujii păcii şi toleranţei.
Participanţii au decis să organizeze următoarea reuniune de acelaşi fel în luna octombrie, 2012.
 

Map picture

  Un alt fapt remarcabil, punctat de Standard, a fost acela al coincidenţei (în această perioadă) între luna sfântă pentru musulmani, a Ramadanului, si începerea postului creştinilor, dedicat Maicii Domnului.

   Clerul de rang înalt din Bulgaria şi reprezentanţii altor 8 state au discutat cu această ocazie despre provocările actuale existente în sânul diferitelor religii.

   Episcolul Kiril de Varna şi Veliki Preslav a spus că majoritatea copiilor care provin din medii diferite din punct de vedere religios, cresc împreună şi studiază religia celuilalt, nu vor putea deveni niciodată duşmani religioşi.

   Arhimandritul Antim al Eparhiei Vidin a comparat cunoaşterea religiilor, cu un cuţit care poate tăia o felie de paine, dar, de asemenea, poate şi să ucidă un om. El a citat cazul unui copil din eparhia sa, care a spus odată: "Dumnezeu a permis diferitele religii, pentru a putea să simtă mai bine cât Îl iubim".

   Şeful muftiilor din Bulgaria, Mustafa Hadzhi, a subliniat importanţa educaţiei religioase a copiilor, atrăgând atenţia părinţilor de astăzi, să nu-şi priveasca propriii copii doar ca pe nişte "frigidere, care trebuie să fie bine umplute cu alimente", ci să aibă la fel de mare grijă şi de sufletele acestora. Hadzhi a subliniat diferenţele sociale existente la nivel global, extremismul rasist, extremismul religios.
   "Jumatate din lume este înfometată, în timp ce cealaltă jumătate ţine cură de slăbire. Religiile trebuie să lupte împotriva unor astfel de discrepanţe", a spus muftiul.

   Arhimandritul Ovakimyan, din Biserica Ortodoxă Armeană a Bulgariei, a comparat pluralismul religios cu un buchet de flori – mai multe flori, un buchet mai frumos.

   Episcopul Panteleymon de Xanti, Grecia, a vorbit despre trăirile religioase din eparhia sa, unde creştin-ortodocşii trăiesc în pace cu catolicii, cu musulmanii şi armenii, iar cimitirul mai aminteşte încă de fosta populaţie evreiască din oraş.
   "Dar, mă îngrijesc şi de cimitirul evreiesc. Religiile organizează în zonă întâlniri periodice pe diferite probleme", a mai explicat Episcopul.

   Au apărut şi unele scântei, subtile, dar numai între episcopul Ciprului, Porfirie şi un reprezentant al Direcţiei Religioase a Turciei, Fikret Kahraman, pe tema vinovatiei fata de evenimentele din Cipru, din 1794, şi divizarea de astăzi a insulei.

   Episcopul Kiril a refuzat să semneze declaraţia de încheiere, solicitând ca oraşul de la Marea Neagră, Varna, sa devină gazda viitorului forum. Printr-un vot deschis, participanţii au onorat această dorinţă şi au aprobat Varna, ca gazdă a evenimentului viitor, în timp ce Sofia a fost declarată gazdă permanentă a discuţiilor privind toleranţa religioasă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.