Publicat pe 06.08.2011

Comunicat oficial al Bisericii Ruse, despre profanarea bisericii ortodoxe Samodreza din Kosovo

Comunicatul Serviciului de Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, legat de profanarea bisericii ortodoxe din satul Samodreza, Kosovo (traducere: Bogdan Roman, pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe):

 

 

 

 

   “Biserica Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul din satul Samodreza din Kosovo a fost construită într-un loc în care, conform tradiţiei, razboinicii Sfântului Prinţ Lazăr s-au împărtăşit înainte de bătălia din Kosovo, în acelaşi loc fiind îngropaţi participanţii la această bătălie istorică. Biserica a fost păstrată cu cinste de poporul ortodox din Kosovo.

 

   Exodul forţat al sârbilor, în timpul crizei din Iugoslavia, a dus la pustiirea Sfântului Altar. În anul 1998, populaţia locală, împotrivindu-se credinţei ortodoxe, a rupt acoperişul bisericii şi, în anul următor, biserica a fost distrusă şi incendiată din interior. După ce şi ultimul grup de sârbi a părăsit Samodreza, în 1999, gardul de beton care înconjura biserica a fost distrus, iar biserica a fost umplută cu gunoi şi cu excremente. Clădirea bisericii a fost deteriorată considerabil, mai apoi, în cursul progromurilor anti-sârbe din martie 2004.

 

   În 2010, în urma apelurilor Eparhiei Bisericii Ortodoxe Sârbe de Raska-Prizren, repetate pe parcursul mai multor ani, prezenţa internaţională în Kosovo a curăţat biserica. O uşă din metal a fost pladată la intrarea în clădire, cu scopul de a împiedica intrarea vandalilor.

 

 

 

 

  Comunitatea albaneză locală a fost informată despre proiectele de restaurare a bisericii, precum şi de subvenţiile care urmau să fie acordate unei şcoli albaneze din apropiere. Dar, în martie 2010, administraţia din Samodreza a respins toate aceste propuneri, aparent pentru teama de reacţia localnicilor radicali.    În iunie 2011, a fost forţată uşa, iar biserica a fost din nou pângărită. În aceeaşi lună, Episcopul Teodosije de Raska-Prizren a făcut o declaraţie-apel către autorităţile din Kosovo şi organizaţiile internaţionale prezente în regiune, pentru ca acestea să ia măsuri în prevenirea unei pângăriri noi a bisericii, care ar putea fi transformată într-o nouă groapă de gunoi.

 

   Situaţia din satul Samodreza, furtul acoperişului care proteja vechea biserică a Maicii Domnului din Ljevis, în Prizren, reluarea ilegală a construcţiilor rutiere la Mânăstirea Zociste şi peste cimitirul sârb adiacent şi o serie de alte incidente recente legate de valorile lăcaşurilor sfinte ale Bisericii Ortodoxe Sârbe din Kosovo şi Metohija pun în discuţie capacitatea poliţiei din Kosovo de a-şi exercita controlul efectiv asupra patrimoniului cultural sârb din regiune”.

 

comunicat DECR _ Patriarhia Moscovei

 

traducere: Bogdan Roman, pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.