Comunicat oficial al Bisericii Ruse, despre profanarea bisericii ortodoxe Samodreza din Kosovo

Comunicatul Serviciului de Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, legat de profanarea bisericii ortodoxe din satul Samodreza, Kosovo (traducere: Bogdan Roman, pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe):

 Biserica taierii capului sfantului ioan botezatorul Samodreza Kosovo profanata   “Biserica Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul din satul Samodreza din Kosovo a fost construită într-un loc în care, conform tradiţiei, razboinicii Sfântului Prinţ Lazăr s-au împărtăşit înainte de bătălia din Kosovo, în acelaşi loc fiind îngropaţi participanţii la această bătălie istorică. Biserica a fost păstrată cu cinste de poporul ortodox din Kosovo.

   Exodul forţat al sârbilor, în timpul crizei din Iugoslavia, a dus la pustiirea Sfântului Altar. În anul 1998, populaţia locală, împotrivindu-se credinţei ortodoxe, a rupt acoperişul bisericii şi, în anul următor, biserica a fost distrusă şi incendiată din interior. După ce şi ultimul grup de sârbi a părăsit Samodreza, în 1999, gardul de beton care înconjura biserica a fost distrus, iar biserica a fost umplută cu gunoi şi cu excremente. Clădirea bisericii a fost deteriorată considerabil, mai apoi, în cursul progromurilor anti-sârbe din martie 2004.

   În 2010, în urma apelurilor Eparhiei Bisericii Ortodoxe Sârbe de Raska-Prizren, repetate pe parcursul mai multor ani, prezenţa internaţională în Kosovo a curăţat biserica. O uşă din metal a fost pladată la intrarea în clădire, cu scopul de a împiedica intrarea vandalilor.

 

Map picture

  Comunitatea albaneză locală a fost informată despre proiectele de restaurare a bisericii, precum şi de subvenţiile care urmau să fie acordate unei şcoli albaneze din apropiere. Dar, în martie 2010, administraţia din Samodreza a respins toate aceste propuneri, aparent pentru teama de reacţia localnicilor radicali.
   În iunie 2011, a fost forţată uşa, iar biserica a fost din nou pângărită. În aceeaşi lună, Episcopul Teodosije de Raska-Prizren a făcut o declaraţie-apel către autorităţile din Kosovo şi organizaţiile internaţionale prezente în regiune, pentru ca acestea să ia măsuri în prevenirea unei pângăriri noi a bisericii, care ar putea fi transformată într-o nouă groapă de gunoi.

   Situaţia din satul Samodreza, furtul acoperişului care proteja vechea biserică a Maicii Domnului din Ljevis, în Prizren, reluarea ilegală a construcţiilor rutiere la Mânăstirea Zociste şi peste cimitirul sârb adiacent şi o serie de alte incidente recente legate de valorile lăcaşurilor sfinte ale Bisericii Ortodoxe Sârbe din Kosovo şi Metohija pun în discuţie capacitatea poliţiei din Kosovo de a-şi exercita controlul efectiv asupra patrimoniului cultural sârb din regiune”.

comunicat DECR _ Patriarhia Moscovei

traducere: Bogdan Roman, pentru Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.