Impreuna, pentru Casa Sfintilor

in ultima perioada, Lacasuri Ortodoxe a transmis, cu ocazia sarbatorii Sfintilor Epictet si Astion, slujbele oficiate in mai multe manastiri, alaturi de Sfintele Moaste, printre care Catedrala Arhiepiscopala din Tomis si Manastirea de la Capidava.
A fost realizat un interviu din Manastirea Cetatii Halmyris, unde se gasesc Sfintele Moaste ale Sfintilor Mucenici Epictet si Astion sub staretia Protos. Staret Iov, sub a carui ingrijire si constructie se afla Manastirea Halmyris, locul descoperirii celor mai vechi Sfinte Moaste de la noi din tara.


Cu aceste ocazii, au fost realizate albume foto – video deosebite, care vor fi postate pe site-ul nostru in urmatorul interval de timp.
De asemenea in acest an, pe langa articolele cuprinzatoare despre vietile Sfintilor, descoperirile arheologice si filmul produs de Lacasuri Ortodoxe in anul 2008 despre aducerea moastelor celor doi Sfinti Mucenici in ceea ce va fi viitoarea Catedrala de la Halmyris, ne-am putut bucura de publicarea a 10 articole despre Halmyris si despre Sfintii Epictet si Astion, de catre Centrul de Presa al Patriarhiei Romane.

Manastirea Halmyris si-a sarbatorit astazi hramul

Sfintii Mucenici Epictet si Astion sunt praznuiti astazi in Biserica Ortodoxa Romana

Sfintii Epictet si Astion cinstiti la Manastirea Halmyris

Cinstirea celor mai vechi sfinti din Romania

Luminos reper al marturisirii lui Hristos la Gurile Dunarii

Biserica inchinata Sfintilor Epictet si Astion

„Sfintii nostri ne vor ocroti“

Un studiu confirma decapitarea Sfintilor Epictet si Astion

Sfintirea locului pentru o noua biserica inchinata Sfintilor dobrogeni

Mesajul Patriarhului Romaniei, cu prilejului hramului Manastirii Halmyris

Suma acestor evenimente a fost in plus incununata de cuvantul special dedicat, al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care a intarit si demonstrat inca o data importanta descoperirilor si a lucrarilor de la Catedrala din Halmyris, demarate de Parintele Protos. Staret Iov inca din anul 2004, pe cand acesta a ales, sub pastorirea iPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului – pe atunci mai marele locului – sa se incumete in mod jertfelnic, dormind pentru mai mult timp doar sub o simpla folie, la ceea ce, cu ajutorul Lui Dumnezeu, va deveni Catedrala Manastirii Sfintilor Epictet si Astion din Cetatea Halmyris.

Sfanta Manastire se afla in localitatea Murighiol – Tulcea, in Delta Dunarii, aproape de bratul Sfantul Gheorghe, apartinand astazi de Episcopia Tulcei, sub pastorirea PS Episcop Visarion.
Va reamintim un interviu aflat in Arhiva Radio Romania Actualitati, in categoria "Semnaturi Celebre", realizator Laura Isabela Aivancesei, despre munca si slujirea depuse cu dragoste fata de Dumnezeu si Maica Domnului, in construirea casei celor doi Sfinti, de parintele Staret Iov.

Semnaturi celebre – Audio partea I

Semnaturi Celebre – Audio partea a II-1

Parintele Iov alaturi de chinezii din fata ambasadei, ramasi fara hrana si apa:

Tot Radio Romania Actualitati a realizat un nou interviu in data de 11 iulie 2010 – moment al oficierii unei Slujbe Arhieresti importante, in cinstea celolor doi Sfinti – despre importanta Halmyrisului in ortodoxia romaneasca, cu parintele Staret Iov, alaturi de cuvintele bogate de invatatura ale iPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.


Evenimentele si sarbatoarea celor doi Sfinti au fost punctate si relatate in transmisiunile LIVE si de Radio Dobrogea, Radioul Arhiepiscopiei Tomisului partener media Lacasuri Ortodoxe inca din anul 2008 – prin eforturile Parintelui Director Eugen Tanasescu.
Vom continua postarea interviurilor la care am facut referire, dupa prelucrarea necesara postarii.

Tot cu aceasta ocazie, a sarbatorilor dedicate celor doi Sfinti Mari Mucenici, doctori fara de arginti, Epictet si Astion, Asociatia Lacasuri Ortodoxe, in prezent posesoare a Marcii Lacasuri Ortodoxe®, conform propriului Statut care are ca prim obiectiv sustinerea lucrarilor de constructie a lacasurilor ortodoxe, va demara oficial, la initiativa presedintelui ing. pr. Catalin Ion, o ampla actiune de lansare a lucrarilor de constructie a Catedralei celor doi Sfinti, astazi aflata la nivelul finisat al demisolului, intrucat se impune conservarea obiectivelor realizate pana in acest moment si a descoperirilor inegalabile ca valoare – dupa spusele prof. arheolog Mihail Zahariade – pentru Europa de Est, fata de care s-au aratat interesate (ca punct turistic si de importanta istorica) si parti importante ale occidentului, dar de a caror cinstire consideram ca trebuie sa ne ingrijim singuri.

Datorita unor infiltrari ale apei din ultimul timp, cauzata de ploile abundente si cantitatile mari de apa deversate de Dunare, umezeala, la un grad ridicat, si-a facut simtita prezenta si in partea de demisol a Manastirii proaspat finisata.

Se impune astfel o urgentare a continuarii lucrarilor la partea superioara – pentru a evita ca apa sa se mai infiltreze la nivelul inferior al constructiei, acolo unde se afla in prezent raclele cu Sfintele Moaste a celor doi Sfinti Mucenici si unde este nevoie de conditii speciale de conservare – sub binecuvantarea Parintelui Staret Protos. Iov, caruia ne alaturam prin aceasta actiune si pe care, cu ajutorul Lui Dumnezeu si alaturi de Dumneavoastra, speram sa o realizam impreuna.

*Amanunte despre acest program, vor fi prezentate si publicate pe site, si in anunturile noastre de tip newsletter.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 27/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.