Colocviul international de spiritualitate ortodoxa – Manastirea Bose (Italia), 8-11 septembrie 2010

Colocviul International Ecumenic din Italia, „Comunitate si solitudine in traditia ortodoxa”, unde este amintit Parintele Ilie Cleopa

Tema celei de-a XVIII-a editii a colocviului international de spiritualitate ortodoxa care va avea loc la manastirea din Bose (Italia), in perioada 8-11 septembrie 2010, va fi „Comunitate si solitudine”. Organizat in colaborare cu Bisericile Ortodoxe, colocviul reprezinta o importanta ocazie de dialog pe teme esentiale in viata spirituala, prin care traditiile crestine ale Orientului si Occidentului se intersecteaza cu asteptarile profunde ale omului contemporan.


Colocviul se va derula pe parcursul a patru zile de studiu intens si de confruntare frateasca, la care vor participa teologi, istorici, filosofi, oameni de stiinta si oficiali la cel mai inalt nivel, ai Bisericilor Ortodoxa, Catolica si Reformata.

Discursul din deschidere, al lui Enzo Bianchi, cat si prezentarea episcopului sarb Irineu de Ba?ka (Novi Sad), despre Comunitate in Biserica si experienta monastica, vor constitui introducerea in conferinta. Specificul intelegerii crestine a dimensiunii comunitare a vietii spirituale si solitudinea – esentiala pentru intalnirea cu Dumnezeu – vor fi apoi puse fata in fata, pornind de la radacinile biblice (Petros Vassiliadis, din Tesalonic), si prin dezvoltarea in traditia patristica (Michel Van Parys din Chevetogne; Sabino Chialà din Bose) si monastica orientala (Kriton Chryssochoidis din Atena; Tatjana Karbasova si Tatjana Rudi din St. Petersburg; Gleb Zapalskij din Moscova) si occidentala (Armand Veilleux din Scourmont).

Meditatia asupra binomului actual „Comunitate si solitudine” va fi continuata apoi prin aprofundarea gandirii ortodoxe despre persoana si comuniune (Constantin Agoras din Atena, Constantin Sigov din Kiev). Va fi urmata de evocarea experientei a doi eremiti contemporani: parintele Cleopa de la Sihastria (1912-1998) si parintele Porfirie Kafsokalivitul (1906-1991), in prezentarea mitropolitului Serafim al Germaniei si a lui Athanasios N. Papathanassiou, la masa rotunda dedicata experientei monahale contemporane despre Viata in comunitate vs. Viata in solitudine.

La aceasta vor lua parte Arhiepiscopul Feognost de Serghiev Posad, staret al Lavrei Sfintei Treimi a Sfantului Serghie (Moscova); episcopul Nazarij, staret al Lavrei Sfintei Treimi a Sfantului Alexandr Nevski (St. Petersburg), egumenul Damaskinos Gavalas de la manastirea Profetului Ilie – Santorini; egumena Macrina Eskaf de la manastirea Panaghia din Sayde; maica Anna Maria Canopi de la abatia Mater Ecclesiae din insula S. Giulio (pe lacul Orta), parintele Gabriel Bunge de la schitul Santa Croce – Roveredo si parintele Andrej ?ilerd

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.