Mii de israelieni intr-un pelerinaj in Ucraina

Mii de israelieni intr-un pelerinaj in Ucraina

Peste 9000 israelieni au pornit luni, 6 septembrie 2010, spre orasul Uman din Ucraina, in pelerinajul anual la mormantul unui celebru rabin hasidic, anunta Ministerul israelian al Transporturilor, citat de AFP.
Ca in fiecare an, zeci de mii de evrei se aduna la celebrarea Ros Hasana (Anul Nou evreiesc), la mormantul lui Rabi Nahman, una dintre cele mai importante figuri ale lumii hasidice.


Astfel, orasul Uman, situat la 200 km de Kiev, se transforma o data pe an in capitala hasidismului – Breslev, grup fondat de rabinul Nahman in urma cu 200 de ani. Originar din Ucraina, hasidismul este o miscare a evreilor ortodocsi, bazat pe precepte morale stricte.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Transporturilor a precizat ca pelerinii vor calatori repartizati in 48 de zboruri, in aceasta saptamana.

Ministrul Transporturilor, Israël Katz, a participat luni seara la o ceremonie de intampinare a pelerinilor, la aeroportul international Ben Gurion din Tel Aviv.
Reculegerea la mormantul rabinului Nahman este o traditie pornita de la un text lasat de cel venerat, care a murit in anul 1810. El le-a promis adeptilor ca-i va „salva de iad”, daca vor veni la mormantul sau la Anul Nou evreiesc, care incepe in acest an din seara de miercuri.

Pentru evrei, Anul Nou este un prilej de rugaciune, cainta, indreptare, marcand crearea lumii. Se estimeaza ca in Uman vor veni in jur de 20 000 de evrei, pentru sarbatoare, atat din Israel, cat si din SUA, Canada, Europa.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.