Ziua 3 la FDFAC: Festivalul Degustatorilor de film si arta culinara 2010 – Croatia si Slovenia

Ziua 3 la FDFAC

Dupa o zi dedicata Serbiei, in care invitatii si spectatorii Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara au avut ocazia de a vedea filme sarbesti si a degusta din bucatele gatite de Taverna Sarbului si servite de Mircea Dinescu, astazi, cinematografia si bucataria este dedicata Croatiei si Sloveniei.

Intre proiectii si mese, publicul are ocazia de a sta la taifas cu invitatii festivalului: actori, regizori, producatori, critici si jurnalisti de film. Taifasul care a avut pana acum cel mai mare succes a fost cel cu Tudor Giurgiu si Anca Puiu, producatorii filmelor “Undeva la Palilula”, respectiv “Morgen”. NU uita!

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: jurnalist acreditat la eveniment, Carmen-Ana Ion


NU uita!

Septembrie 2010:

1 AGENTIE…, aprox. 20.000 ABONATI la informatiile zilnice si un nume care este intotdeauna, intr-un mod profesionist, alaturi de Dvs. : Lacasuri Ortodoxe!
O categorie dedicata special acestui eveniment international gasiti dand click doar AICI!

(Copiaza si Recomanda aceasta adresa si altora… celor care vor sa urmareasca inregistrari audio, video si fotografii deosebite!) http://arhiva.lacasuriortodoxe.ro/fdfac-balcanii-2010.html


Si, pentru ca ziua nu a fost doar despre film, ci si despre mancare, arta gastronomica a fost adusa la Cetate de catre bucatarii Tavernei Sarbului de la Turnu Severin. Acestia au povestit vizitatorilor despre cateva lucruri de baza din gastronomia sarbeasca, iar apoi bucatele au fost degustate: o iahnie de fasole de ardei, varza calita la cuptor, turtoi (un fel de mamaliga romaneasca, cu malai si ou care se mananca cu smantana si se foloseste in loc de paine). Placinta cu branza (diferenta dintre cele romanesti si cele sarbesti o face foaia sarbeasca) si dovleac, o tocanita (pesalnita) cu multe legume, sos pucant si carne de porc la gratar. La mare cautare a fost plescavita tipic sarbeasca si carnacorii de porci la gratar.

In cea de-a treia zi a festivalului, spectatorii au stat la taifas cu actrita Iulia Verdes si actorul Orodel Olaru despre cele doua scurt-metraje in care acestia joaca si care au fost prezentate in cadrul Festivalului Degustatorilor de Film si Arta Culinara: “Eu si sora mea” (Regie: Ozana Nicolau), respectiv “Watch out for the sunset” (Regie: Vlad Oancea).

Dupa un pranz cu specific croat si sloven, publicul este invitat la un spectacol-recital cu Ioana Craciunescu. Mai exact, va avea loc proiectia unui spectacol intitulat “Salve Regina” si regizat de catre Virgil Tanase. Ioana Craciunescu este si ea prezenta la Festivalul Degustatorilor de Film si Arta Culinara, si va participa la o discutie cu publicul, in Mansarda Conacului.

De la 17.30, in Gara Fluviala, se vor proiecta doua documentare de Sinisa Dragin: “Tristetea aurului negru” si “Arzator soarele deasupra Tichilestiului”.

Seara va debuta cu un film sloven: “Patrula de granita/The Border Post/Karanula”, o co-productie a tuturor fostelor republici, sustinuta de Eurimages. Al doilea film din ziua a treia este “9.06”, o productie Slovenia-Germania, in regia lui Igor Strek.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 34/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.