publicat în: Arhivă

LONDRA, 8 ianuarie 2009 – Ofensiva israeliană în Gaza favorizează extremismul

Reprezentanţii musulmani din Marea Britanie l-au avertizat într-o scrisoare publicată joi, pe prim-ministrul britanic Gordon Brown, că furia cauzată de ofensiva israeliană în Gaza a ajuns la un “nivel înalt” şi această operaţiune consolidează extremismul.

“După cum ştiţi, furia în cadrul comunităţii musulmane din Marea Britanie a ajuns la un nivel ridicat”, se spune în scrisoarea publicată de ziarul The Guardian.

“Utilizarea de către guvernul israelian a unei forţe disproporţionate(…) revigorează grupurile extremiste şi legitimizează mesajul lor violent, menţinând conflictul,” amintesc autorii scrisorii, printre care Osama ben Hasan, imamul Moscheii Al-Tawhid din Londra şi Dilwar Hussain – Fundaţia islamică.

“Noi amintim existenta riscului ca, musulmanii din Marea Britanie şi din străinătate să-şi piardă încrederea în procesul politic”, avertizează aceste asociaţii musulmane, active în lupta împotriva extremismului în Marea Britanie.

Semnatarii îi cer lui Gordon Brown “eforturi concertate şi fructoase în a convinge administraţia americană asupra pericolelor iscate prin modul de abordare a problemei şi in necesitatea asigurarii că, pe viitor, echipa preşedintelui ales, Barack Obama, va urma o politică mai clară.”

“Credem, de asemenea, că Regatul Unit al Marii Britanii – într-o manieră bilaterală, ca şi calitate de membru al Uniunii Europene – are un rol important de jucat în demonstrarea faptului că Israelul are o atitudine periculoasă, depăşind deja pragul de acceptabilitate,” adăuga autorii.

Mai mult de 700 de palestinieni au fost ucişi de la începutul ofensivelor israeliene împotriva mişcării islamiste Hamas în Fâşia Gaza (27 decembrie) – declarau miercuri, serviciile de securitate palestiniene.